11 Noiembrie 2016

Finlanda face schimbari la nivelul sistemului de educatie: va fi prima tara care renunta la materiile scolare



Sistemul educational din Finlanda este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Autoritatiile din aceasta tara cauta noi metode prin care vor sa inoveze in materie de educatie.

Autoritatile finlandeze vor sa inlocuiasca ideea de a sustine un curs pentru o singura materie. Elevii nu vor mai avea cursuri individuale de matematica, literatura, istorie sau geografie. Seful departamentului de educatie din Helsinki, Marjo Kyllonen, explica schimbarile:

„Sunt scoli care predau dupa metodologia veche, care era potrivita pentru inceputul anilor 1900. Acum avem nevoie de o metodologie care sa fie potrivita pentru secolul 21", a explicat Marjo Kyllonen, conform Brighside.

In locul materiilor individuale, elevii vor studia evenimente si fenomene prin intermediul unui sistem interdisciplinar. De exemplu, cel de-al Doilea Razboi Mondial va fi examinat din punct de vedere istoric, geografic si matematic.

Sistemul va fi introdus pentru studentii seniori, incepand de la varsta de 16 ani, ideea generala bazandu-se pe faptul ca acestia trebuie sa-si aleaga ce eveniment sau fenomen vor sa studieze, in conformitate cu ambitiile si dorintele lor in ceea ce priveste cariera din viitor. In acest fel, niciun student nu va trebui sa mai treaca prin toata materia de fizica sau chimie, intrebandu-se „Pentru ce imi trebuie mie aceasta materie?”.

Studentii nu vor mai sta in banci, asteptand sa fie strigati pentru a iesi la lectie, acestia vor lucra impreuna in grupuri, sistemul finlandez de educatie incurajand munca colectiva. Aceste schimbari vor afecta si profesorii, care vor aborda subiecte diferite.

In jur de 70% din profesorii din Helsinki au inceput deja sa fie formati pentru acest sistem educational, urmand sa beneficieze de mariri salariale.



Citeste si