Interesul cu privire la iesirea Californiei din Statele Unite a crescut considerabil dupa victoria inregistrata in alegerile prezidentiale de Donald Trump. Campania ”Yes California” sprijina un referendum pentru declararea independentei statului american si pentru o iesire constitutionala din SUA.

Peste 60% dintre alegatorii din California au sustinut-o in scrutinul prezidential pe democrata Hillary Clinton, transmite CNN, scrie News.ro.

”California este a sasea cea mai mare economie din lume, fiind mult mai puternica decat Franta si cu o populatie mai mare decat Polonia. California se poate compara si poate concura cu alte state ale lumii in toate domeniile, nu doar cu celalalte 49 de state americane”, se arata pe site-ul campaniei care militeaza pentru iesirea din Statele Unite sau un asa-numit Calexit.

Numele Calexit a fost adoptat ca urmare a succesului inregistrat de campania pentru Brexit - iesirea Marii Britanii din UE.

Campania ”Yes California” era considerata in trecut o miscare de la marginea societatii, insa a inceput sa atraga mai mult interes dupa victoria lui Donald Trump. Sustinatorii propun organizarea unui referendum pentru independenta in 2019.

Alegatorii vor fi intrebati in cadrul referendumului daca cred in independenta Californiei in raport cu Statele Unite.

Insa o secesiune este putin probabila. Alti politicieni au amenintat in trecut ca vor parasi Statele Unite. In 2009, fostul guvernator texan Rick Perry a sugerat ca statul sau ar putea sa paraseasca SUA.

Noaptea de joi spre vineri a fost a doua in care au avut loc proteste in mai multe orase americane fata de victoria lui Donald Trump.

Sursa foto: Sean Pavone / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri