De asemenea, fostul ambasador american se pregatea sa viziteze Rusia ca parte a ”eforturilor de tranzitie a puterii” pentru Hillary Clinton, inainte de victoria republicanului Donald Trump. Ministerul de Externe de la Moscova a confirmat interdictia de calatorie emisa pe numele lui McFaul, scrie News.ro.

”Mi s-a spus ca sunt pe inclus pe lista de sanctiuni a Kremlinului pentru ca am legaturi apropiate cu Obama. Voi lua asta drept un compliment! Statele Unite i-a sanctionat pe cetatenii rusi din anturajul lui Putin. Din ce stiu eu, ultimul ambasador american care a primit interdictie de a calatori in Rusia/URSS este George Kennan. O companie minunata! Sper ca nu voi fi pe lista rusilor pentru totdeauna”, a scris McFaul pe Facebook.

Fostul ambasador american a explicat ca a calatorit regulat si chiar a locuit inca din 1983 in Rusia. Michael McFaul este momentan profesor la Universitatea Stanford si a servit in perioada 2012-2014 ca ambasador al Statelor Unite la Moscova. Acesta sustine ca este probabil ca interdictia de calatorie pe numele sau sa fi fost emisa inca din 2014, ca raspuns la sanctiunile economice americane.

Atat Statele Unite, cat si Uniunea Europeana au impus sanctiuni economice Rusiei dupa anexarea peninsulei Crimeea, precum si pentru finantarea insurgentei pro-ruse din estul Ucrainei. Liderii europeni cel mai probabil vor extinde sanctiunile economice impotriva rusilor. Insa, diplomatii se tem ca urmatorul presedinte american va cauta sa puna bazele unei relatii mai apropiate intre Moscova si Washington.

Sursa foto: andriano.cz / Shutterstock