Comitetul Nobel i-a decernat sambata premiul pentru pace presedintelui columbian Juan Manuel Santos, pentru ca a ajuns la un acord cu rebelii marxisti FARC, care pune capat unui razboi civil care a durat 52 de ani si in care au fost ucisi peste 200.000 de oameni, relateaza Reuters.

Santos a primit o medalie de aur, o diploma si un cec in valoare de opt milioane de coroane suedeze (870.000 de dolari), informeaza News.ro.

Ceremonia de decernare a avut loc la Primaria din Oslo.

Comitetul Nobel a anuntat in octombrie ca a decis sa ii acorde presedintelui columbian Juan Manuel Santos premiul Nobel pentru Pace, dupa ce a incheiat un acord de pace cu luptatorii de gherila de la FARC, care a fost insa respins de alegatorii columbieni la limita in cadru unui referendum national.

Acordul a fost revizuit si aprobat in Parlament pe 30 noiembrie.

Columbienii sunt nemultumiti ca rebelii de extrema-stanga nu vor fi judecati pentru crimele comise in peste jumatate de veac de conflict civil.

Peste 260.000 de persoane si-au pierdut viata in lungul conflict armat, care reprezinta una dintre ultimele ramasite ale Razboiului Rece. Intre timp, sase milioane de persoane au fost stramutate din loc ca urmare a ciocnirilor sangeroase dintre rebeli si fortele guvernamentale.

Columbia, cu o populatie de 46 de milioane de locuitori, era considerata un stat aproape esuat, insa a reusit sa atraga investitori si sa devina un pol pentru turisti dupa ce fostul presedinte conservator Alvaro Uribe a lansat o puternica ofensiva, in 2002, impotriva rebelilor stangisti, cu sprijinul militar al americanilor.

De asemenea, statul sud-american este bogat in titei, carbune, aur si cafea.

Sursa foto: Marco Aprile/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri