O republicana de prim-plan, Christine Todd Whitman, directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA) in timpul lui George W Bush, spune ca se teme pentru viitorul celor sapte nepoti pe care-i are, cu Donald Trump la Casa Alba, pe care-l acuza ca ignora date stiintifice coplesitoare cu privire la modificarile climatice, scrie BBC News.

Ea a avetizat ca amenintarea lui Trump de a elimina politici de protectie in lupta impotriva modificarilor climatice expune viitorul lumii riscului, informeaza news.ro.

Sustinatorii lui Trump afirma ca reglementarile din acest domeniu si din cel energetic sufoca afacerile.

Insa Todd Whitman indeamna Statele Unite sa gaseasca modalitati de promovare a afacerilor care sa nu afecteze planeta.

Continutul politicii lui Trump in privinta modificarilor climatice sunt neclare deocamdata, insa echipa sa a vorbit despre o relansare a industriei carbunelui, construirea unor noi oleoducte, autorizarea unor exploatari miniere pe terenuri salbatice publice si forari in Arctica.

Pe plan politic, echipa sa a sugerat o iesire din acordul in lupta impotriva incalzirii globale, o abandonare a planului presedintelui Barack Obama cu privire la energia curata si desfiintarea Departamentului american al Energiei si a EPA.

Persoanele alese de Trump in viitorul Cabinet au alarmat oameni de stiinta. Mai multe dintre aceste persoane nominalizate au pus la indoiala date stiintifice cu privire la modificarile climatice, in pofida faptului ca este imposibil sa se stie cum vor actiona atunci cand vor fi in functii.

In functia de secretar pentru Energie Trump l-a nominalizat pe fostul guvernator al Texasului Rick Perry, care a pledat, in trecut, pentru desfiintarea departamentului pe care-l va conduce.

La conducerea EPA el l-a nominalizat pe Scott Pruitt, care vrea sa elimine programul pentru energie curata ce sta la baza angajamentului Washingtonului la ONU in vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

De asemenea, la sefia diplomatiei, Trump l-a nominalizat pe seful gigantului petrolier Exxon Mobil, Rex Tillerson, care este anchetat pentru ca i-ar fi indus in eroare pe actionari in legatura cu riscurile modificarilor climatice.

Sustinatori ai presedintelui-ales afirma ca EPA si-a depasit puterile si trebuie sa fie stapanita.

Nick Loris de la Heritage Foundation (libertariana) declara pentru BBC News ca ”Scott Pruitt a condus asaltul impotriva unei EPA foarte agresive - o agentie care s-a dezlantuit salbatic, violent, prin reglementari excesive care sunt golite de orice beneficiu semnificativ pentru mediu”.

”El vrea sa descentralizeze protectia mediului la nivel de stat, unde multe dintre provocarile noastre in domeniului mediului pot fi solutionate mai bine”, adauga Loris .

Insa Todd Whitman isi exprima speranta ca noua administratie sa nu se dovedeasca atat de extrema pe cat pare la prima vedere.

”Odata ajuns in functie, Pruitt va descoperi ca este mult mai complicat decat au crezut ei”, apreciaza ea. ”Eu sper ca vor putea sa asculte si apoi sa inceapa sa modereze”.

”Reglementarea poate merge prea departe si probabil ca exista reglementari care si-au depasit utilitatea si trebuie sa fie aduse inapoi la un anumit grad. Dar sa arunci tot...”, apreciaza ea.

Impactul lui Trump asupra politicii globale cu privire la modificarile climatice este dificil de prevazut. Imediat dupa anuntarea rezultatului alegerilor, China, Uniunea Europeana (UE), Marea Britanie si Germania, impreuna cu multe tari in curs de dezvoltare, si-au reafirmat hotararea de a respecta Acordul de la Paris in vederea reducerii emisiilor poluante.

Acasa este putin probabil ca Trump sa-si poata onora promisiunea de a resuscita industria americana a carbunelui, deoarece investitorii s-au reorientat dinspre carbune catre gaze si energia regenerabila, tot mai ieftina.

Insa daca Trump reuseste sa ieftineasca si mai mult pretul energiei americane - deja mult mai ieftina ca in China -, alte tari ar putea sa simta o presiune in vederea unei scaderi a pretului energiei in industriile lor grele.

Iar atunci cand guvernele se vor intalni data viitoare pentru a-si indeplini angajamentele de a ajusta ceea ce au convenit ca este neadecvat ca politica, absenta Statelor Unite de la masa s-ar putea dovedi foarte perturbatoare.

Insa este prea devreme pentru a judeca acest lucru. China, spre exemplu, ar putea ca pe acest inalt teren moral sa-si intensifice eforturile in vederea protejarii mediului si sa devina efectiv liderul mondial in efortul de a proteja planeta. Iar acest lucru nu-i va conveni viitorului presedinte american, comenteaza BBC.

Sursa foto: Christoper Halloran/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri