Ministrii Apararii din statele membre NATO au decis joi, in a doua zi a reuniunii lor, sa sporeasca prezenta navala in Marea Neagra, prin crearea unei unitati speciale, pentru intensificarea antrenamentelor si exercitiilor, a anuntat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.

Unitatea va functiona sub comandament britanic. Intr-o conferinta de presa, Stoltenberg a dat asigurari ca prezenta aliata va respecta acordurile internationale, in special Conventia de la Montreux, din 1936, si va fi proportionala, conform News.ro.

Secretarul General al NATO a precizat ca sporirea prezentei navale reprezinta o masura complementara, care vizeaza intarirea pozitiei regionale in aer si pe teren - pe baza trupelor multinationale desfasurate in Romania. Pe langa crearea unei unitati speciale pentru intensificarea antrenamentelor si exercitiilor, NATO a decis inclusiv sa puna bazele unei functii de cooperare maritima pentru fortele navale care opereaza alaturi de fortele aliate in regiunea Marii Negre. Stoltenberg a precizat ca aceste masuri vor arata lumii ca aliatii raman impreuna, uniti si puternici.

Romania a cerut aceasta consolidare a prezentei in Marea Neagra la ultimul summit NATO, de la Varsovia. NATO a analizat masura in replica la anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, in 2014, insa Bulgaria si Turcia s-au opus initial. Relevanta pentru NATO a regiunii Marii Negre este bazata pe considerente multiple. Regiunea Marii Negre include, pe langa state membre NATO, nu doar state partenere ale aliantei, ci si state care doresc sa devina membri ai NATO, potrivit MAE de la Bucuresti.

Marcand pentru prima data includerea unor referiri la Marea Neagra in declaratia unui Summit NATO, summitul de la Istanbul din 2004, a evidentiat “importanta regiunii Marii Negre pentru securitatea euro-atlantica” si a exprimat dorinta NATO de a identifica modalitati de a sprijini eforturile regionale de consolidare a securitatii si stabilitatii, prin utilizarea mecanismelor existente de cooperare ale statelor din regiune. Declaratiile adoptate la summiturile urmatoare, la Riga (2006), Bucuresti (2008), Strasbourg-Kehl (2009), Lisabona (2010) si Chicago (2012) au reflectat, de asemenea, importanta acordata de alianta regiunii Marii Negre.

Sursa foto: Shutterstock/ railway fx

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri