Guvernul german analizeaza posibilele raspunsuri la o asa-numita taxa de ajustare la frontiera care ar viza numai importurile corporatiilor SUA, nu si exporturile. Documente pregatite pentru reuniunea lui Merkel cu Trump, consultate de Der Spiegel, descriu o astfel de masura drept „taxa protectionista”, ce incalca regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, scrie News.ro.

Raspunsul celei mai mari economii din Europa ar putea include taxe mai mari pe importurile din America si sa permita ca importurile din SUA sa fie deductibile fiscal pentru companiile germane. In plus, Berlinul ar putea scadea impozitele si contributiile sociale pentru corporatii, devenind astfel mai atractiva pentru companiile internationale.

Comertul este o prioritate pe agenda lui Merkel in SUA. Ea a declarat joi ca va lupta pentru a pastra liberul-schimb si o Europa puternica, cerand UE sa continue acordurile comerciale cu alte tari, in replica la discursul protectionist al lui Trump. Pentru Merkel, apararea modelului economic german, bazat pe exporturi, este cheie inainte de alegerile din septembrie, la care spera sa castige un al patrulea mandat.

Sursa foto: 360b / Shutterstock