Rata somajului din Marea Britanie a scazut la cel mai redus nivel din ultimele patru decenii, de 4,7%, intr-o perioada de trei luni incheiata in ianuarie, dar cresterea salariilor, dupa inflatie, a incetinit puternic, potrivit datelor oficiale publicate miercuri, care arata presiunile existente asupra standardului de viata al britanicilor, in pofida situatiei bune de pe piata muncii, transmite MarketWatch.

Biroul National de Statistica a anuntat miercuri ca somajul a scazut cu 0,1 puncte procentuale in intervalul noiembrie-ianuarie, la 4,7%, cel mai scazut nivel atins de la jumatatea anului 1975, angajarile urcand cu 92.000, la cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, potrivit News.ro.

Analistii intervievati de Wall Street Journal nu se asteptau la modificarea ratei somajului.

Datele arata insa ca accelerarea inflatiei a inceput sa erodeze cresterea reala a salariilor, semn ca britanicii ar putea sa se abtina de la cheltuieli, ceea ce ar putea incetini cresterea economica in lunile urmatoare.

Ajustate la inflatie, salariile reale au crescut cu numai 0,8% in perioada analizata, cel mai lent ritm de la sfarsitul lui 2014.

Citeste si:
Somajul din tarile OCDE a crescut cu 46 milioane de someri
Somajul din tarile OCDE a...

Datele au fost publicate intr-o perioada dificila pentru premierul Theresa May, care va declansa negocierile oficiale pentru Brexit la sfarsitul acestei luni.

Informatiile vor fi analizate si de reprezentantii Bancii Angliei, care urmeaza sa decida dobanzile joi. Analistii anticipeaza ca dobanda de politica monetara va fi mentinuta la nivelul de 0,25%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Rata angajarii in UE, nivel record in 2017. Statistici pentru Romania