Gazprom relanseaza proiectul constructiei unui "mini South Stream" in Balcani

Gazprom a semnat un acord cu Bulgaria, Serbia si Ungaria pentru constructia unei conducte care sa transporte gaze livrate prin al doilea tronson al gazoductului Turkish Stream, relateaza site-ul B92 care citeaza publicatiile Beta si Kommersant.

Conducta va permite Gazprom sa livreze gaze in Balcani, dar va concura gazoductul Poseidon, care ar trebui sa furnizeze gaze in sudul Italiei, scrie News.ro.

Gazprom si guvernul ungar au semnat un acord pentru dezvoltarea sistemului de gaze al tarii, dupa ce in iunie au fost semnate documente asemanatoare cu Bulgaria si Serbia. Ministrul ungar de Externe Peter Szijiarto a declarat ca proiectul se refera la livrarea a 8 miliarde de metri cubi de gaze de la Turkish Stream via Serbia.

”Ruta Bulgaria-Serbia-Ungaria reprezinta de fapt o reluare a proiectului de constructie a unei parti a South Stream, care era gata de implementare, dar a fost abandonata in decembrie 2013 din cauza pozitiei partii bulgare si a presiunilor Bruxelles-ului”, a relatat Kommersant.

Diferenta este ca gazoductul pe sub Marea Neagra nu va merge direct in Bulgaria ci catre Turcia. ”In plus, numai unul dintre tronsoanele Turkish Stream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi, poate merge in Balcani, cu un sfert mai putin fata de capacitatea South Stream”, conform Kommersant said.

Citeste si:
COVID-19 în Balcani: Bonusuri de 100 EUR pentru brutari și bani...
Criza COVID-19 în Balcani: De...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Publicatia a notat ca Gazprom nu poate aproviziona Balcanii printr-un al doilea tronson si sa construiasca in acelasi timp conducta Poseidon. In prezent, Ungaria si Serbia pot sa se aprovizioneze cu gaze doar prin Ucraina, ceea ce ar obliga Gazprom sa negocieze comisioanele de tranzit cu Kievul, dupa 2020.

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri