Donald Trump “aproba proiectul de lege si intentioneaza sa il semneze”, dupa ce a luat la cunostinta ultima versiune a textului, a declarat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, intr-un comunicat.

Acest anunt elimina semnele de intrebare privind intentiile presedintelui american, care avea de ales intre a semna textul, caruia i s-a opus ferm, sau a-l bloca prin veto.

Congresul ar fi putut, insa, sa treaca peste veto, revotand textul cu o majoritate de doua treimi. Uzantele sunt ca presedintii sa evite aceasta umilinta, promulgand tardiv legea.

Moscova a anuntat deja ca va riposta la adoptarea de noi sanctiuni. Cu toate acestea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov i-a spus secretarului american de Stat Rex Tillerson, la telefon, ca Rusia este in continuare dispusa sa normalizeze relatiile cu SUA si sa coopereze in dosarele majore, scrie Reuters.

Lavrov si Tillerson “au convenit sa mentina contactul intr-o serie de chestiuni bilaterale”, a anuntat Ministerul rus de Externe.

Pe de alta parte, MAE rus a precizat ca Statele Unite au pana pe 1 septembrie sa isi reduca personalul diplomatic din Rusia la 455 de oameni – numarul de diplomati rusi ramasi in SUA dupa ce Washingtonul a expulzat 35 de rusi in decembrie.

Citeste si:

Nu este clar, deocamdata, cati diplomati americani si alti angajati vor fi nevoiti sa plece din tara sau din functie, dar agentia Interfax, care citeaza surse apropiate dosarului, afirma ca “sute” de oameni vor fi afectati.

O sursa diplomatica a declarat pentru Reuters ca Statele Unite vor decide la ce posturi renunta, fie ca acestea sunt ocupate de cetateni americani sau rusi.

Un oficial de la Ambasada SUA, citat sub acoperirea anonimatului, a declarat ca reprezentanta are aproximativ 1.100 de angajati – diplomati si personal auxiliar.

Postul rus de televiziune Rossiya 24 anunta ca peste 700 de angajati vor fi afectati, insa nici Ministerul de Externe, nici Ambasada SUA nu au confirmat informatia.

Ministerul rus de Externe a declarat ca aprobarea proiectului de lege confirma “agresiunea extrema a SUA in afacerile internationale”.

Ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov s-a intalnit vineri cu ambasadorul american John Tefft, pentru a-l informa in legatura cu cotnramasurile. Tefft si-a exprimat “dezamagirea profunda si protestul”.

Sursa foto: Gake Skidmore/Shutterstock