Ezubao, o platforma online de imprumuturi peer-to-peer, care conecta finantatorii cu imprumutatii eliminand intermedierea bancara, a fost inchisa anul trecut de autoritatile chineze dupa ce reusise sa atraga 7,6 miliarde de dolari de la 900.000 de investitori. Ezubao a fost descrisa de autoritatile de la Beijing ca fiind o schema de tip Ponzi, care rasplatea investitorii cu banii depusi de alti investitori.

Pana cand politia din China a facut primele arestari, Ezubao intrase deja in incapacitate de plata, nereusind sa plateasca 5,8 mld. dolari datorati investitorilor.

Un numar de 26 de persoane implicate in escrocherie au fost condamnate, printre acestea aflandu-se fondatorul Ding Ning, care a primit inchisoare pe viata pentru frauda si alte infractiuni precum detinerea ilegala de arma si traficul cu metale pretioase. Fondatorul Ezubao a fost amendat si cu 15,3 mil. dolari. Ding Dian, co-fondatorul Ezubao, a fost de asemenea condamnat la inchisoare pe viata si amendat cu 10,7 mil. dolari.

Partidul Comunist Chinez a initiat in ultimii ani o campanie puternica impotriva activitatilor financiare ilegale sau foarte riscante.

Sursa foto: Shutterstock