Premierul conservator spaniol, Mariano Rajoy, a declarat astazi la Barcelona ca a demis guvernul separatist al Cataloniei si a convocat alegeri anticipate in aceasta regiune autonoma - dar deocamdata pusa sub tutela de Madrid - pentru a pune capat "delirului" separatistilor dupa ce "toate caile au fost epuizate", relateaza agentiile AFP si EFE.

"Trebuia sa recastigam respectul fata de libertate si convietuire si devenise urgenta restabilirea autoguvernarii si a interesului general", a spus Mariano Rajoy in prima sa vizita in capitala Cataloniei dupa ce parlamentul acesteia a votat declaratia de independenta, el venind acolo pentru a-l sustine pe candidatul formatiunii sale, Partidul Popular (PP), Xavier García Albiol, in campania pentru alegerile regionale anticipate programate pentru 21 decembrie, potrivit Agerpres.

"Restabilirea legalitatii institutiilor Cataloniei nu mai putea fi amanata", si-a continuat Mariano Rajoy explicatia legata de hotararea sa de a suspenda autonomia Cataloniei, dizolvand parlamentul regional si destituind executivul condus de Carles Puigdemont.

Acesta din urma s-a refugiat in Belgia impreuna cu patru dintre membrii cabinetului sau, incercand astfel sa nu ajunga pe mana justitiei spaniole, pe care o considera politizata. Dupa ce autoritatile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justitiei belgiene, care i-a eliberat conditionat in asteptarea deciziei privind extradarea catre Spania.

Carles Puigdemont a anuntat joi la Bruxelles crearea unei "structuri stabile" care sa coordoneze din Belgia guvernul sau pe care-l considera "legitim" si a stabilit o "foaie de parcurs" ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate, precum si eliberarea "detinutilor politici", el criticand totodata lipsa de reactie a UE in fata "actiunilor represive" ale autoritatilor spaniole.

Fostii membri ai guvernului catalan care au ramas in Spania au fost deja inculpati pentru mai multe capete de acuzare - inclusiv rebeliune, razvratire si deturnare de fonduri - si sunt in prezent in arest, cu exceptia unuia singur care a fost eliberat pe cautiune si care isi daduse demisia din guvern inaintea autoproclamarii independentei. Tot pe cautiune a fost eliberata vineri si presedinta parlamentului dizolvat al Cataloniei, Carme Forcadell, impreuna cu patru dintre vicepresedintii ei.

Sursa foto: photocosmos1 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri