Consilierul pe probleme de securitate nationala al Casei Albe, H.R. McMaster, a declarat ca vremea "rabdarii strategice" s-a incheiat si a anuntat ca presedintele american Donald Trump va dezvalui curand o noua strategie menita sa sporeasca "influenta" SUA la nivel mondial, informeaza EFE.

"In curand, presedintele va dezvalui detaliile noii sale strategii si va pot spune ca se va concentra pe protejarea teritoriului nostru, cresterea prosperitatii noastre (...) si, in fine, cresterea influentei americane", a explicat McMaster, potrivit Agerpres. Potrivit generalului-locotenent McMaster, care a vorbit sambata la cea de-a cincea editie a Forului Anual Reagan privind Securitatea, desfasurat in Simi Valley (California), intentia presedintelui Donald Trump nu este sa ia masuri de securitate nationala pornind de la o "ideologie rigida", ci pornind de la apararea "chintesentei intereselor nationale".

Cuvintele lui McMaster contrasteaza cu abordarea obisnuita a secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, care pledeaza pentru gasirea unor solutii diplomatice in fata cresterii tensiunilor intre SUA si tari precum Coreea de Nord si Iran. Mai mult, McMaster a acuzat sambata regimurile de la Phenian si de la Teheran de "violarea suveranitatii vecinilor lor" si de "exportarea terorii catre alte natiuni".

In opinia lui McMaster, amenintarea pe care o reprezinta Coreea de Nord "creste cu fiecare zi". "Cred ca (amenintarea) creste cu fiecare zi, ceea ce inseamna ca suntem intr-o cursa, serios, intr-o cursa contracronometru pentru a rezolva aceasta problema. Ori de cate ori lanseaza o racheta sau efectueaza un test nuclear, Phenianul isi imbunatateste capacitatile. Si nu conteaza daca (testul) este un succes sau un esec, pentru ca trebuie sa intelegem ca de-a lungul anilor (Coreea de Nord) a invatat din greseli, si-a imbunatatit (capacitatile) si, din acest motiv, a crescut amenintarea la adresa noastra", a insistat McMaster, citat de CNN. "Exista modalitati de a solutiona aceasta chestiune fara sa se ajunga la conflict armat, dar este o cursa pentru ca el (Kim) se apropie tot mai mult, nu mai avem mult timp", a continuat el.

"Cerem Chinei nu sa ne faca noua sau oricui altcuiva o favoare. Cerem Chinei sa actioneze in conformitate cu propriile interese, asa cum ar trebui s-o faca, si credem tot mai mult ca este in interesul imediat al Chinei sa faca mai mult", a continuat McMaster, apreciind ca Beijingul ar trebui sa ia masura unilaterala sa nu mai exporte titei in Coreea de Nord, deoarece "nu poti lansa o racheta daca nu ai combustibil".

In privinta optiunilor militare, McMaster a recunoscut ca, dat fiind ca Phenianul are artileria si rachetele conventionale indreptate catre Seul, "nu exista o actiune militara care sa nu fie riscanta". Dar McMaster a adaugat ca actiunile Phenianului au facut aliantele Americii cu Japonia si Coreea de Sud "mai puternice ca oricand".

Schimbarea de strategie la care s-a referit McMaster ar putea fi interpretata drept o decizie a lui Donald Trump de a recurge la o noua abordare in politica externa care l-ar indeparta definitiv si irevocabil de secretarul de stat al SUA, mai dispus la negocieri, comenteaza EFE.

Agentia de presa spaniola remarca faptul ca, in mod straniu, directorul CIA, Mike Pompeo, prezent si el la forumul din California si al carui nume a fost vehiculat in ultima perioada ca posibil inlocuitor al lui Tillerson, a adoptat un ton mai moderat decat McMaster in privinta Coreei de Nord si a Iranului. "Credem ca (presedintele nord-coreean) Kim (Jong-un) este un individ rational, dar ne temem ca nu este sfatuit bine de cei care il inconjoara", a spus Pompeo.

Referitor la Iran, directorul CIA a declarat ca a scris mai multor reprezentanti politici si militari din aceasta tara pentru a-si exprima preocuparea in legatura cu "atitudinea amenintatoare" a Teheranului fata de Irak, unde SUA conduc o coalitie internationala care lupta impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.

Sursa foto: Michael Candelori / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri