Uniunea Europeana si Japonia au finalizat vineri acordul comercial pe care il negociaza din 2013, chiar inainte de reuniunea la nivel inalt a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), pentru a trimite un 'semnal clar' comunitatii internationale, in special presedintelui american Donald Trump, relateaza AFP.

'Finalizarea negocierilor demonstreaza vointa politica puternica a Japoniei si a UE de a continua sa inalte drapelul liberului schimb', a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si premierul japonez Shinzo Abe intr-un comunicat comun, scrie Agerpres.

'Uniunea Europeana si Japonia s-au angajat sa faca sa functioneze economia globala pe baza pietelor libere, deschise si corecte (...) valorificand pe deplin valorile noastre, luptand impotriva tentatiei protectionismului', au subliniat cei doi oficiali. Acest discurs il vizeaza pe presedintele Donald Trump, ale carui politici protectioniste si punerea in cauza a normelor comerciale multilaterale ale OMC ingrijoreaza partenerii Statelor Unite.

Bruxellesul si Tokyo au depus eforturi in ultimele saptamani pentru a finaliza acest acord inainte de o reuniune ministeriala a OMC prevazuta sa se desfasoare de duminica pana miercuri la Buenos Aires. De la venirea sa la Casa Alba in ianuarie, Donald Trump a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) semnat cu 11 tari din regiunea Asia-Pacific, intre care si Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii.

Japonia s-a reorientat apoi catre negocieri cu Uniunea Europeana, ajungandu-se la o intelegere cu privire la principalele puncte ale acestui acord, anuntat cu mare fast de Bruxelles in iulie 2017. 'Este un acord de o importanta economica enorma', a insistat vineri comisarul european pentru comert Cecilia Malmstrom. 'Este cel mai mare acord comercial pe care UE l-a negociat vreodata', a mai spus ea.

UE este cel de-al treilea partener comercial al Japoniei, in timp ce Japonia - cu 127 de milioane de locuitori - este cel de-al saselea pentru Batranul Continent. Acordul trebuie acum inaintat statelor membre si Parlamentului European in vederea intrarii sale in vigoare in 2019, a spus Malmstrom, fara a se referi la eventuala sa ratificare de catre parlamentele nationale.

Acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care intreprinderile din UE care exporta in Japonia le platesc anual, in cuantum de 1 miliard de euro, precum si o serie de obstacole de lunga durata in ceea ce priveste reglementarea. El va deschide de asemenea piata japoneza, cuprinzand 127 de milioane de consumatori, pentru exporturi agricole esentiale din UE si va determina cresterea oportunitatilor de export ale UE intr-o serie intreaga de alte sectoare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene.

In ceea ce priveste exporturile de produse agricole din UE, acordul va elimina taxele vamale pentru multe branzeturi, precum Gouda si Cheddar (care sunt in prezent de 29,8 %), precum si pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, in medie), va permite UE sa isi sporeasca in mod substantial exporturile de carne de vita catre Japonia, in timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrata, precum si schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspata.

El va asigura protectia in Japonia a peste 200 de produse agricole europene de inalta calitate, asa-numitele produse care beneficiaza de indicatii geografice (IG), precum si protectia unei selectii de IG japoneze in UE. Acordul comercial deschide si piete de servicii, in special serviciile financiare, comertul electronic, telecomunicatiile si transporturile. De asemenea, intelegerea garanteaza intreprinderilor din UE accesul la marile piete de achizitii publice din 48 de orase mari din Japonia si elimina obstacolele din calea achizitiilor publice in sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel national.

Potrivit comunicatului CE, acordul abordeaza anumite puncte sensibile ale UE, de exemplu pe cele din sectorul constructiilor de automobile, prin prevederea unor perioade de tranzitie inainte de deschiderea pietelor. Intelegerea include si un capitol amplu despre comert si dezvoltarea durabila, fixeaza cele mai ridicate standarde in materie de forta de munca, siguranta, mediu si protectia consumatorilor, consolideaza actiunile UE si ale Japoniei cu privire la dezvoltarea durabila si la schimbarile climatice si protejeaza pe deplin serviciile publice.

In ceea ce priveste protectia datelor, chestiune care este tratata separat de acordul de parteneriat economic, in timpul reuniunii la nivel inalt din iulie a fost elaborata o declaratie comuna in care UE si Japonia subliniaza importanta asigurarii unui grad ridicat de confidentialitate si securitate a datelor cu caracter personal ca drept fundamental si factor central al increderii consumatorilor in economia digitala, care faciliteaza si mai mult fluxurile reciproce de date, ducand la dezvoltarea economiei digitale.

Prin reformele recente ale legislatiilor proprii din domeniul confidentialitatii datelor, ambele parti au sporit gradul de convergenta dintre sistemele lor, care se bazeaza, in special, pe o legislatie generala in materie de confidentialitate a datelor, pe un set de drepturi individuale si pe asigurarea respectarii exercitata de autoritati independente de supraveghere.

Se deschid astfel noi oportunitati de facilitare a schimburilor de date, inclusiv printr-o identificare simultana, de catre ambele parti, a unui nivel adecvat de protectie. UE si Japonia continua sa depuna eforturi in vederea adoptarii, cat mai curand posibil in 2018, a unor decizii privind caracterul adecvat al nivelului de protectie in temeiul respectivelor norme privind protectia datelor, se arata in comunicatul CE

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri