Lukoil analizeaza posibilitatea vanzarii unei participatii de 20% din Litasco, traderul elvetian de energie, unui grup de directori ai Litasco, a afirmat seful celui de-al doilea mare producator de titei din Rusia, Vagit Alekperov, transmit site-ul oilprice.com. si Reuters, potrivit Agerpres.

In vara anului trecut, Lukoil a anuntat ca studiaza posibila vanzare a Litasco, deoarece noile sanctiuni impuse Rusiei de SUA vor ingreuna capacitatea acestui trader de energie cu sediul la Geneva de a strange noi fonduri.

Infiintat in anul 2000, Litasco a fost unul dintre cei mai de succes traderi cu petrol rusesc in ultimul deceniu. Firma elvetiana se concentreaza pe vanzarea de titei si produse petroliere Lukoil la nivel global, deservind rafinariile din Europa ale grupului si creand valoare adaugata prin trading. In ultimii ani contractele cu terte parti au crescut semnificativ, astfel ca activitatea Litasco s-a extins in SUA, Asia si Africa.

In 2015, Litasco a vandut 3,2 milioane barili de titei pe zi, iar in 2016 volumul a crescut usor, afirma directorul general al Litasco, Tim Bullock, intr-un interviu acordat Reuters in februarie 2017.

Nu este clar cat ar putea obtine Lukoil din vanzarea Litasco, deoarece majoritatea traderilor de titei si materii prime nu sunt listati.

De asemenea, Vagit Alekperov a prezentat un program de rascumparare de actiuni, de 2-3 miliarde de dolari, pentru urmatorii cinci ani.

Actiunile Lukoil au urcat cu 5%, la 3.880 ruble, capitalizarea de piata a companiei ruse fiind estimata la 55 de miliarde de dolari.

Activitatea de trading cu produse petroliere, domeniu in care o nava standard incarcata cu titei costa peste 50 de milioane de dolari, este o afacere cu un consum intens de capital care cere companiilor de trading sa aiba la dispozitie linii de credit de zeci de miliarde de dolari de la mai multe zeci de banci globale. Sanctiunile internationale impuse Rusiei dupa 2014 au complicat eforturile companiilor rusesti de strangere de capital, iar cele mai noi sanctiuni adoptate de Washington i-au facut pe avocatii companiilor occidentale sa se intrebe ce mai este permis conform ultimelor sanctiuni.

Lukoil este al doilea mare producator de titei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridica la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri