Donald Trump ar fi dispus sa semneze o noua versiune a Acordului de la Paris asupra climei

Presedintele american, Donald Trump, ar fi dispus sa semneze Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, numai daca include modificari importante, potrivit extraselor dintr-un interviu care urmeaza sa fie difuzat duminica de postul britanic de televiziune ITV, relateaza AFP.

In iunie 2017, Donald Trump a anuntat ca Statele Unite se retrag din Acordul de la Paris, considerandu-l un "acord prost" pentru economia americana, decizie dezaprobata la nivel global, potrivit Agerpres. Desi ramane ferm in criticile sale la adresa cordului semnat de predecesorul sau Barack Obama, Donald Trump s-a aratat dispus sa semneze un acord revizuit.

"Acordul de la Paris ar fi pentru noi un dezastru", a afirmat liderul de la Casa Alba. "Daca fac un acord bun, exista intotdeauna o sansa ca sa ne intoarcem", a adaugat el, descriind acordul ca "ingrozitor" si "inechitabil" pentru Statele Unite.

Acest tratat istoric a fost semnat de 197 de natiuni in 2015 dupa intense negocieri la Paris unde toate tarile si-au luat angajamente voluntare de a-si reduce emisiile de carbon. "Daca cineva spune 'reveniti in Acordul de la Paris', va trebui sa fie complet diferit, pentru ca avem un acord ingrozitor", a declarat Donald Trump in cursul interviului. "As putea sa ma intorc? Da, m-as intoarce. As vrea asta", a mai spus presedintele american.

Donald Trump, care a lasat deja intredeschisa usa pentru o revenire in Acordul de la Paris in cazul unor renegocieri asupra carora a ramas, totusi, evaziv, a declarat la inceputul lui ianuarie ca Statele Unite ar putea "teoretic sa revina" in acord.

Citeste si:
Anunțul președintelui Joe Biden: America s-a întors ”gata să...
Anunțul președintelui nou...

Acordul de la Paris a primit de-a lungul timpului si numeroase critici cu privire la obiectivele sale "grandioase" si solutii "vagi", in contextul in care acordul va costa o avere uriasa tarile implicate, in special Statele Unite, cu riscul ca beneficiile sa fie aproape nule.

Sursa foto: Joseph Sohm / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri