20 Noiembrie 2006

BCE isi va pastra vigilenta asupra evolutiei preturilor

Banca Centrala Europeana (BCE) nu-si permite sa-si slabeasca vigilenta asupra riscurilor cresterii preturilor, cu toate ca inflatia in zona euro a scazut recent, a declarat, membrul consiliului BCE, Klaus Liebscher, informeaza NewsIn. Liebscher a declarat ca ratele dobanzilor au ramas scazute si ca nu reprezinta vreun pericol pentru cresterea economica a zonei euro.

Rata inflatiei a scazut cu 1,6% in octombrie, a doua luna consecutiva in care acest indicator s-a situat sub limita maxima de 2% impusa de BCE, insa reprezentantul bancii a declarat ca exista, inca, riscuri de crestere.

Intrebat daca mai este nevoie de prudenta avand in vedere evolutia recenta a inflatiei, Liebscher a declarat ca "nu este nici un motiv pentru a schimba aceste abordari, deoarece rezultatele sunt volatile".

"Ratele dobanzilor sunt scazute, potrivit tuturor masuratorilor si nu reprezinta deloc un obstacol pentru cresterea economica sau pentru o evolutie pozitiva a ratei inflatiei", a declarat membrul consiliului BCE.

In cadrul aceluiasi discurs, Liebscher a declarat ca o scadere a potentialului de crestere din zona euro a confirmat nevoia de implementare a unor politici structurale. Acesta a adaugat ca moneda unica europeana contribuie la stabilitatea monetara si financiara globala. Pe de alta parte, liderii politici francezi au criticat, saptamana aceasta, puterea monedei unice, mai scrie Reuters.



Citeste si