200 de milioane de lire pentru a crea primul avion britanic fara pilot

Ministerul britanic al Apararii va acorda companiei BAE Systems, in urmatoarele doua saptamani, un contract in valoare de 200 de milioane de lire pentru a concepe primul avion fara pilot al Marii Britanii, informeaza NewsIn citand cotidianul The Times.

Potrivit contractului, BAE va trebui sa dezvolte "o versiune tehnica demonstrativa" a aparatului - un model pe deplin functional, dotat cu sistem de armament si identificare a tintelor, care va forma apoi baza pentru o viitoare generatie de aeronave de lupta.

Este cel mai mare proiect experimental finantat de Ministerul Apararii de la dezvoltarea aparatelor Eurofighter Typhoon. BAE va conduce proiectul impreuna cu Rolls-Royce, Smiths Industries si QinetiQ.

Fortele armate occidentale folosesc din ce in ce mai mult tehnologia pentru a feri factorul uman de situatii riscante, iar vehiculele aeriene fara pilot (UAV) este elementul-cheie al acestei strategii, precizeaza The Times. Avioanele fara pilot opereaza deja in Irak si Afganistan, oferind sprijin soldatilor si pilotilor in operatiunile de supraveghere si de obtinere a unor imagini de recunoastere.

Marea Britanie intentioneaza ca in decurs de 30 de ani sa-si inlocuiasca intreaga flota de avioane cu pilot cu aparate conduse de computer.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Tom Hanks, după COVID-19: Nu am nici un respect pentru cei care nu poartă mască
Setari Cookie-uri