12 Decembrie 2006

Programele Bancii Mondiale ar trebui sa creeze locuri de munca si sa reduca saracia

Programele Bancii Mondiale pentru crearea de locuri de munca si reducea saraciei in multe state in curs de dezvoltare au intampinat dificultati deoarece persoanele cele mai sarace nu au pregatirea pentru a lucra in sectoarele care au fost finantate, potrivit unui raport citat de NewsIn

Grupul Independent de Evaluare, sau GIE, care a analizat activitatea Bancii Mondiale, a anuntat ca, in multe dintre statele carora Banca le-a acordat imprumuturi, cresterea economica solida, alimentata de un mediu global prielnic si de o mai buna administrare economica, a adancit, in unele cazuri, diferenta intre populatia saraca si cea bogata.

GIE a apreciat ca strategiile bancare de incurajare a reformelor sunt, adesea, prea ambitioase sau nerealiste, iar eforturile de combatere a coruptiei au sporit sustinerea unor noi legi si institutii, insa nu au fost continuate.

Raportul vizeaza, in mod specific si strategia presedintelui Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, orientata spre rezultate si combaterea coruptiei, pe care acesta a dezvoltat-o in ultimul an, pentru a asigura eficienta bancii in reducerea saraciei si certitudinea ca banii donati nu sunt irositi din cauza coruptiei.

"Exista, inca, peste un miliard de oameni saraci in lume si, daca analizam regiuni diferite, dupa ce am depasit zona Chinei, progresul in reducerea saraciei este mai putin impresionant in valori absolute decat in termenii unei parti a populatiei", a declarat, pentru Reuters, autoarea principala a raportului, Monika Huppi.

Aceasta a adaugat ca, in urma evaluarii, s-a ajuns la concluzia ca "trebuie sa ne concentram mai mult pe felul in care putem capitaliza aceasta crestere economica puternica si ne putem asigura ca aceasta se traduce in reducerea saraciei". Huppi a declarat ca, in unele state, cresterea economica a dus la reducerea saraciei atunci cand a fost insotita de o imbunatatire a distribuirii veniturilor. Pe de alta parte, in alte state, a existat crestere economica puternica, dar distribuirea veniturilor s-a inrautatit.

"Toate datele arata ca, dupa ce o tara a reusit sa-si implementeze o crestere economica puternica, aceasta trebuie sa se concentreze pe felul in care acest lucru genereaza locuri de munca pe care cei saraci le pot ocupa in mod real", a concluzionat Huppi.



Citeste si