Tarile nordice apar in mod frecvent in top cinci, in timp ce tarile afectate de razboi si cele din Africa sub-sahariana apar deseori in ultimele cinci in Raportul Fericirii. Daca Finlanda a preluat in acest an prima pozitie de la Norvegia, Burundi a devenit in 2018 tara cu cei mai nefericiti locuitori, in locul Republicii Centrafricane, scrie BBC.

Norvegia, Danemarca, Islanda si Elvetia sunt celelalte tari de pe primele cinci locuri. Olanda s-a situat pe pozitia a sasea in acest an, urmata de Canada, Noua Zeelanda, Suedia si Australia.

Romania se situeaza pe pozitia 52 in acest clasament, in spatele Sloveniei (51) si Lituaniei (50), dar urmata de Letonia (53), Japonia (54), Coreea de Sud (57), Rusia (59), Ungaria (69) sau Portugalia (77).

De ce este Finlanda cea mai fericita tara din intreaga lume? "Cred ca totul in aceasta societate este creat astfel incat oamenii sa aiba succes, incepand cu sistemul universitar si transportul care functioneaza foarte bine", a declarat, pentru Reuters, profesoara americana Brianna Owens, care locuieste in al doilea mare oras din Finlanda, Espoo. Finlandezii sunt mari amatori de saune, au cele mai multe trupe rock pe cap de locuitor, iar in Laponia poti vedea reni salbatici, aurora boreala sau daca esti norocos chiar pe Mos Craciun.

Aproape 30% dintre tinerii...
Citeste si: Desi muncesc, tinerii romani tot sunt expusi riscului de saracie

Nivelul de satisfactie depinde de cat de bine functioneaza institutiile unei tari, de egalitatea sociala, de gradul de libertate, de lipsa coruptiei si de increderea in autoritatile guvernamentale si in persoanele din jur, iar Finlanda pare sa exceleze la toate aceste capitole, arata studiul. Finlanda este una din cele mai prospere tari din lume, un adevarat paradis al afacerilor, unde coruptia aproape ca nu exista.

Bineinteles, studiul mai arata ca primele zece tari cele mai fericite din lume au inregistrat si cel mai mare nivel de fericire pentru imigranti, sugerand ca bunastarea imigrantilor a fost legata de calitatea vietii in tara de adoptie. Cu o populatie de aproximativ 5,5 milioane de persoane, Finlanda numara aproximativ 300 000 de straini in 2016.

"Constatarea cea mai izbitoare a raportului este consistenta remarcabila intre fericirea imigrantilor si cei nascuti pe plan local", a declarat John Helliwell, co-editor al raportului. Astfel, Raportul Fericirii a oferit un rol important perceptiei imigrantilor in fiecare tara de adoptie in cadrul criteriilor de departajare in clasament, precum "generozitate" sau "asistenta sociala". "Generozitatea si libertatea de a face alegeri de viata sunt, in esenta, egale pentru imigranti si cei nascuti local, dar mult mai importante pentru imigranti", potrivit raportului.

Acest Raport al Fericirii este cel de-al saselea aparut dupa 2012. Clasamentul celor mai fericite tari din lume a venit dintr-o analiza a datelor centralizate din sondajele efectuate in 156 de tari, intre 2015 si 2017. Analiza fericirii imigrantilor s-a bazat pe sondajele care acopera anii 2005-2015.

Eurostat: Romania, tara cu...
Citeste si: Eurostat: Romania, tara cu cel mai mare deficit guvernamental din UE

Sursa foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock