7 Mai 2018

UE si Gazprom ar putea anunta un acord in urmatoarele saptamani



Uniunea Europeana ar putea anunta, pana la finele acestei luni, ca a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru a pune capat unei investigatii care dureaza de sapte ani pe tema concurentei, au declarat, pentru Bloomberg, surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Potrivit surselor, vineri a avut loc la Bruxelles o intalnire intre oficialii europeni din domeniul concurentei si expertii statelor membre, unde au fost discutate concesiile oferite de Gazprom. Acordul propus ar urma sa acopere aspectele care apar in momentul in care clientii Gazprom doresc sa modifice punctul de livrare a gazelor si de asemenea sa raspunda ingrijorarilor cu privire la flexibilitatea cu care pot fi revizuite preturile.

Reuniunea de vineri este ultima inaintea unui posibil anunt al Comisiei Europene, au adaugat sursele. Acest lucru sugereaza ca o intelegere cu Gazprom ar putea fi anuntata chiar in saptamana care incepe in 14 mai, deoarece comisarii europeni care trebuie sa semneze viitorul acord nu se intalnesc pana atunci.

Gazprom a intrat in colimatorul organismelor europene din domeniul concurentei in anul 2011, dupa ce acestea din urma au efectuat perchezitii la aproximativ 20 de birouri ale clientilor Gazprom din Europa Centrala si de Est, confiscand peste 150.000 de documente. Problema este daca Gazprom a impus preturi incorecte prin legarea pretului la gaze de pretul petrolului, a restrictionat libera circulatie a gazelor intre statele membre UE si a impiedicat diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.

Anul trecut, Gazprom, companie care asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, s-a oferit sa lege preturile pe care le percepe de o serie de indicatori de referinta, precum pretul la hub-urile de gaze din Europa Occidentala sau preturile la granitele Frantei, Germaniei si Italiei, dar si sa permita revizuirea preturilor odata la doi ani. De asemenea, Gazprom a promis ca va elimina din contractele sale toate restrictiile care impiedica clientii sai sa revanda gazele naturale pe care le-au cumparat de la companie si, de asemenea, sa permita operatorului retelei de gazoducte din Bulgaria sa se ocupe de livrarile de gaze spre Grecia.

O intelegere ar permite Gazprom sa evite amenzi de pana la 10% din cifra sa globala de afaceri.



Citeste si