NASA va trimite un elicopter pe Marte pentru a testa vehicule mai grele decat aerul pe Planeta Rosie, a anuntat vineri Agentia Spatiala Americana (NASA), citata de DPA.

Elicopterul va fi atasat partii inferioare a vehiculului rover Mars 2020 si va dispune de tot ceea ce este necesar pentru a opera in mediul martian, inclusiv de celule solare pentru incarcarea bateriilor si de un sistem de incalzire, scrie Agerpres.

Aparatul, cu o greutate cu putin sub 1,8 kilograme, are un fuselaj de dimensiunea unei mingi de softball si lame ale rotorului care se vor roti de 10 ori mai repede decat cele ale unui elicopter pe Pamant, pentru a face fata atmosferei mai rarefiate de pe Marte.

Din cauza distantei mari dintre Pamant si Marte - circa 55 de milioane de kilometri - operatorii nu vor putea directiona elicopterul in timp real.

In schimb, aparatul va dispune de "o capacitate autonoma de a primi si interpreta comenzi de la sol si apoi de a-si efectua misiunea pe cont propriu", a precizat NASA, care a descris acest proiect drept unul "riscant, dar cu recompense importante".

Citeste si:
Timisorenii de la heRObotics merg in SUA pentru finala Zero Robotics
Elevi timisoreni in finala...

"Daca nu va functiona, misiunea roverului Mars 2020 nu va fi afectata. Daca va functiona, elicopterele pot avea un viitor real ca (...) vehicule aeriene care pot ajunge la locatii inaccesibile in alte conditii", a indicat NASA. Roverul Mars 2020 este programat sa fie lansat de la Cape Canaveral (Florida) in iunie 2020, urmand sa ajunga pe Marte in februarie 2021.

Sursa foto: NASA / Wikimedia

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Trump contrazice planurile NASA de aselenizare