Banca Mondiala si Organizatia Natiunilor Unite se numara printre institutiile care au stabilit un clasament al tarilor dezvoltate, luand in considerare mai multe criterii, pe langa Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, precum rata de natalitate si mortalitate, numarul de femei de pe piata muncii sau cantitatea de resurse necesare.

Principalul factor folosit pentru a distinge tarile dezvoltate de tarile aflate in curs de dezvoltare este Produsul Intern Brut (PIB) per cap de locuitor. Tarile dezvoltate mai au o serie de caracteristici precum: industrializarea, rate stabile de natalitate si mortalitate, precum si durata vietii. De asemenea, tarile dezvoltate au mai multe femei care muncesc, in special in pozitii executive, folosesc o cantitate disproportionata de resurse pentru ca cetatenii calatoresc cu avionul sau conduc masini, potrivit Investopedia.

Cele mai dezvoltate tari din lume, din punct de vedere economic

Potrivit indicelui Organizatiei Natiunilor Unite, Human Development Index, Norvegia, Australia si Elvetia ocupa primele pozitii, conform datelor din 2015. Tarile mentionate inregistreaza cele mai mari punctaje la capitolul speranta de viata, ani de scolarizare si venit national brut (VNB) per cap de locuitor.

Cele trei tari din clasament sunt urmate indeaproape de Germania, Danemarca, Singapore, Olanda, Irlanda, Islanda, Canada si Statele Unite, aflate la egalitate.

Shutterstock By Viktor Sokolov - Fjord29

Tarile cu cele mai dezvoltate economii din Uniunea Europeana sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania si Grecia. Romania ocupa locul 26 in clasamentul celor mai dezvoltate tari din UE, inaintea Slovaciei si Sloveniei, conform unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite.

La nivel mondial, cele mai dezvoltate economii sunt Canada, Japonia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Statele Unite.

De la revolutia industriala, titeiul brut si produsele petroliere au fost principalele bunuri exportate. Norvegia este al treilea cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, fapt care sta la baza fondului suveran in valoare de 1.000 de miliarde de dolari. Exportul de petrol a ajutat economia Norvegiei, iar cetatenii tarii au un salariu mediu de peste 5.000 de dolari pe luna. Norvegia are taxe ridicate menite sa sprijine infrastructura si sistemul public. O mare parte din cetateni, peste 77%, sunt angajati in sectorul serviciilor si in sistemul public si foarte putini lucreaza in agricultura si productie.

Australia este a doua cea mai dezvoltata economie, dupa indicele ONU, remarcandu-se prin rata scazuta a mortalitatii, industralizarea raspandita, rata ridicata a populatiei alfabetizate si calitatea sistemului sanitar.

Germania ocupa locul patru in clasament datorita economiei si a calitatii vietii pentru rezidenti. Germania are o forta de munca inalt calificata si este a patra cea mai mare economie din lume. Tara este cunoscuta pentru produsele de calitate din diverse domenii.

Olanda inglobeaza o economie puternica cu standardul ridicat de viata. Cu o populatie de 17 milioane de locuitori, Olanda este al optulea exportator de produse din lume, specializata in exportul de produse de petrol si dispozitive destinate computerelor. Mai multe companii au sediul in Olanda precum Shell, ING si Philips.

Canada are o baza economica diversa, are o varietate de resurse naturale, inclusiv petrol, gaze naturale si carbune. Astfel, tara isi asigura propriul consum, si exporta si catre alte tari. Granita cu Statele Unite si rata de schimb favorabila au generat un climat puternic de productie in tara. Companii precum Procter&Gamble, General Motors, Ford si Honda isi fabrica produsele in Canada. Canadienii se bucura de acoperirea medicala universala, toti cetatenii avand acces la ingrijire medicala gratuita.

Tarile cu cele mai puternice economii

Potrivit Bancii Mondiale, Statele Unite au cea mai mare economie a lumii, cu 18.000 de miliarde de dolari, reprezentand un sfert din economia globala. China ocupa locul al doilea, cu 11.000 de miliarde sau 14,8% din economia mondiala. Japonia ocupa a treia pozitie in clasament cu o economie de 4.400 de miliarde de lei, care reprezinta 6% din economia mondiala.

Tarile europene ocupa urmatoarele trei pozitii pe lista: Germania, cu o economie de 3.300 de miliarde, Marea Britanie, cu 2.900 de miliarde si Franta, cu 2.400 miliarde de dolari.

India ocupa locul al saptelea, cu o economie de 2.000 de miliarde de dolari, urmata de Italia (1.800 de miliarde de dolari), Brazilia (1.800 de miliarde de dolari) si Canada (1.500 de miliarde de dolari).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri