Finlanda si Suedia sunt cele mai bine pregatite tari pentru schimbarea tehnologica, inregistrand punctaje ridicate in ceea ce priveste ponderea de utlizare a Internetului, comert online si guvernanta electronica. Ce loc ocupa Romania in clasamentul tarilor care sunt pregatite sa imbratiseze tehnologia, dar si ce alte criterii trebuie sa indeplineasca statele pentru a purta eticheta de „tehnologizat”, aflati din raportul „Preparing for disruption. Technological Readiness Ranking”, realizat de The Economist Intelligence Unit.

Raportul „Preparing for disruption. Technological Readiness Ranking”, realizat de The Economist Intelligence Unit, include 82 din cele mai mari economii ale lumii si analizeaza cat de bine pregatite sunt tarile pentru o schimbare tehnologica, in functie de trei criterii: accesul la internet, infrastructura economiei digitale si deschiderea la inovatie.

Accesul la internet vizeaza utilizarea internetului si subscriptiile la telefoane, infrastructura economiei digitale include comertul online, guvernarea electronica, adica utilizarea tehnologiei informatiei de catre agentiile guvernamentale in relatiile cu cetatenii, intreprinderile si alte corpuri guvernate si securitatea cibernetica. Ultima categorie, deschiderea la inovatie, analizeaza cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare, infrastructura pentru cercetare si brevetele internationale.

In clasamentul Technological Readiness Ranking, realizat in perioada 2013-2017, primele pozitii sunt ocupate de Finlanda si Suedia, urmate de cateva tari europene, Australia si cateva economii avansate din Asia. Romania ocupa pozitia 56, cu un punctaj de 4.9375, in perioada 2013-2017, iar pentru perioada 2018-2022, este prognozat ca Romania sa avanseze pana pe pozitia 49, cu un punctaj de 5.78125.

In perioada 2018-2022, care include predictiile analistilor pentru dezvoltare in urmatorii cinci ani, Statele Unite si Franta vor fi incluse in primele zece pozitii, iar Australia, Singapore si Suedia vor ocupa clasamentul.

La polul opus se situeaza Libia si Angola, America Latina, Asia si Africa, unde coruptia si institutiile slabe au afectat infrastructura.

Utilizarea Internetului

In raport este estimat ca jumatate din populatia globala a avut acces la Internet in 2017, iar pana in 2022, ponderea va creste la trei sferturi, iar cea mai mare crestere va fi inregistrata in America Latina si in Orientul Mijlociu.

Conform raportului, jumatate dintre tarile analizate sunt asteptate sa isi imbunatateasca rata de utilizare a Internetului in perioada 2018-2022, in special India, Filipine, Ecuador si Malaezia. Venezuela este singura tara care va inregistra o scadere a utilizarii Internetului.

Statele care se claseaza cel mai bine la capitolul comert online, luand in considerare accesul la internet, securitatea serverelor, usurinta si siguranta platilor online, sunt Olanda, Danemarca, Norvegia, Elvetia si Coreea de Sud. Printre tarile aflate in curs de dezvoltare sunt Malaezia, Costa Rica, Thailanda, China si Brazilia.

Guvernanta electronica

La capitolul guvernanta electronica, statele care se situeaza cel mai bine sunt Marea Britanie, Australia, Singapore si Canada, urmate de Finlanda, Franta, Noua Zeelanda si Coreea de Sud, potrivit Online Service Index. Printre tarile care inregistreaza un punctaj slab se numara Rusia, Libia, Algeria si Cuba, iar printre cele care sunt asteptate sa isi imbunatateasca serviciile sunt Irlanda, Belgia si Malaezia.

Statele Unite, Canada si Australia se claseaza cel mai bine in ceea ce priveste securitatea cibernetica, iar dintre tarile europene, Estonia este lider.

Inovatie

Deschiderea catre inovatie se masoara prin acordarea de brevete, iar cele mai multe sunt detinute de Statele Unite (159.192), Japonia (65.785) si Germania (32.182), potrivit datelor din 2015 ale European Patent Office si US Patent and Trademark Office.

Israel si Coreea de Sud au cele mai mari cheltuieli de cercetare si dezvoltare, 4,3%, respectiv 4,2% din Produsul Intern Brut (PIB).

In ceea ce priveste infrastructura de cercetare, Japonia, China si Statele Unite se claseaza pe primele 3 pozitii. In city clusterul Tokyo-Yokohama din Japonia se regaseste Mitsubishi Electric, cel mai mare inventator din zona, in zona Shenzen-Hong Kong este localizat ZTE Corporation, iar in San Jose-San Francisco, California este sediul celor de la Google.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri