Finala Cupei Mondiale de fotbal din Rusia opune, duminica, de la ora 18,00 (ora Romaniei), pe Stadionul Lujniki din Moscova (TVR 1, TVR HD), echipele Frantei, campioana mondiala in 1998, si Croatiei, care deja a reusit cea mai mare perfomanta din scurta sa istorie, scrie Agerpres.

Franta, care va juca a treia sa finala, dupa cea pierduta in 2006, in fata Italiei, tinteste consacrarea actualei generatii, care a ratat titlul european in urma cu doi ani, pe teren propriu, dupa o finala cu Portugalia.

Croatia, a 13-a echipa care joaca finala Cupei Mondiale, reprezinta o tara de doar patru milioane de locuitori si intentioneaza sa ajunga printre cele doar opt tari care au cucerit trofeul.

Croatia are de luat si o revansa in fata Frantei, cea care i-a oprit drumul catre finala in urma cu 20 de ani, invingand-o in penultimul act (1-2), dupa care ''les Bleus'' au cucerit titlul, iar ''Vatreni'' s-au multumit cu medaliile de bronz. Dupa acea performanta, croatii nu au mai reusit sa depaseasca faza grupelor la niciun turneu final de Cupa Mondiala, pana in Rusia.

Toate cele trei partide eliminatorii ale Croatiei la editia din acest an a competitiei au avut prelungiri, iar echipa Frantei le-a terminat pe ale sale in timpul regulamentar si a beneficiat si de o zi in plus de odihna.

Croatia a reusit sa treaca de cele trei partide eliminatorii dupa ce a fost condusa de fiecare data, in timp ce Franta a fost condusa o singura data in tot turneul, de Argentina, in optimi.

''Inima'' echipei croate este mijlocasul Luka Modric, care va bifa in finala selectia cu numarul 112. Anihilarea jucatorului de la Real Madrid ar putea fi cheia castigarii trofeului, iar omul potrivit pentru acest lucru pare a fi Ngolo Kante (Chelsea), care indeplineste rolul pe care actualul selectioner al Frantei, Didier Deschamps, l-a avut in echipa care cucerea trofeul in 1998.

Si Franta are armele sale, una dintre ele fiind tanarul Kylian Mbappe (19 ani), care a impresionat prin viteza si talentul sau la turneul final din Rusia.

Echipa antrenata de Zlatko Dalic are o medie de doua goluri pe meci la CM 2018, reusit sa inscrie de 12 ori in sase partide, golgheterii sai fiind Luka Modric, Mario Mandzukic si Ivan Perisic, cu doua reusite fiecare.

Modric (32 ani) va stabili un nou record pentru Croatia la meciuri jucate la Cupa Mondiala, 12, el fiind si jucatorul care a alergat cel mai mult in Rusia, cu 63 de km parcursi, potrivit FIFA.

Antoine Griezmann si Kylian Mbappe sunt cei mai buni marcatori ai Frantei, cu trei goluri fiecare, selectionata din Hexagon avand 10 goluri marcate in Rusia.

Singurul jucator croat care va rata finala este atacantul Nikola Kalinic, trimis acasa dupa ce a refuzat sa intre pe finalul primei partide de la CM 2018, cu Nigeria.

Cele doua echipe s-au confruntate de cinci ori, Croatia nereusind nicio victorie, doar doua partide de egalitate, printre care si una la EURO 2004, 2-2. Deschamps s-a aflat pe teren la toate cele trei victorii ale Frantei.

Finala de la Moscova va fi meciul cu numarul 900 din istoria Cupei Mondiale. Franta a jucat si primul meci al competitiei, invingand Mexicul cu 4-1 la editia inaugurala, din 1930. De asemenea, va fi a noua finala europeana a competitiei. Croatia este a doua echipa care joaca finala dupa ce a trecut de un baraj de calificare, prima fiind Germania in 2002.

Deschamps poate deveni al treilea om care castiga Cupa Mondiala atat ca jucator, cat si ca antrenor. Brazilianul Mario Lobo Zagallo a castigat, ca jucator, titlul mondial cu Selecao in Suedia 1958 si Chile 1962, iar apoi a condus nationala "Canarinha" la victorie in Mexic 1970, avand si o finala pierduta in 1998. Germanul Beckenbauer a participat la doua finale ca jucator, in Anglia 1966; pierduta in fata echipei gazda, si Germania 1974, pe care a castigat-o. Ca selectioner, el a condus Nationalmannschaft in finalele din Mexic 1986, pierduta in fata Argentinei lui Maradona, si Italia 1990, castigata in fata acelorasi adversari.

Echipele probabile pentru meciul de pe Stadionul Lujniki (capacitate 80.000 locuri):

  • Franta: Hugo Lloris - Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez - Paul Pogba, Ngolo Kante - Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi - Olivier Giroud. Selectioner: Didier Deschamps.
  • Croatia: Danijel Subasic - Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic - Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic - Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic - Mario Mandzukic. Selectioner: Zlatko Dalic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri