19 Decembrie 2006

Iranul inlocuieste dolarul cu euro in tranzactiile externe

Guvernul iranian a decis sa inlocuiasca dolarul cu moneda euro ca moneda de schimb folosita pentru comertul exterior si pentru activele sale din strainatate, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului, Gholamhossein Elham.

"Sursele externe si veniturile petroliere vor fi calcutate in euro si le vom primi in euro, pentru a pune astfel capat dependentei de dolar", a declarat acesta cu ocazia conferintei de presa saptamanale, informeaza NewsIn. "In cadrul acestei initiative va fi inclus si capitalul iranian din strainatate", a adaugat acesta, fara a preciza la ce refera atunci cand mentioneaza "surse externe", care ar putea include venituri provenite de pe urma exporturilor sau surse de finantare internationale.

Fostul director al bancii iraniene de stat Bank Saderat, Ahmad Hatami-Yazd, a declarat in cursul saptamanii trecute ca Iranul a demarat procesul de indepartare de moneda americana inca din perioada in care guvernator al Bancii Centrale din Iran era Mohsen Nourbakhsh, conform cotidianului Poul. Nourbakhsh a decedat in 2003 si pozitia acestui a fost ocupata de Ebrahim Sheibani.

"Avand in vedere amenintarile americane, Banca Centrala a Iranului a decis, inca din perioada in care era condusa de Nourbaksh, ca e necesara a schimbarea structurii rezervei de aur si valute, trecand de la dolarul american la alte monede, momentan peste 70% din rezerva este constituite din alte monede sau din aur", a declarat Khatami-Yazd.

SUA au impus sanctiuni asupra investitiilor si comertului american in Iran incercand si izolarea Iranului din punct de vedere financiar, cerand bancilor internationale sa nu mai mentina legaturile cu statul iranian. Bancherii din Iran au declarat ca majoritatea bancilor straine au incetat sa mai faca afaceri in dolari cu Iranul. in mare parte, transferurile de fonduri ale bancilor straine se fac momentan in euro sau alte monede, au adaugat acestia.

Ministrul iranian al finantelor si economiei, Davoud Danesh-Jafari, declarase in noiembrie ca Iranul nu este ingrijorat de aceste restrictii si ca devine din ce in ce mai putin dependent de moneda americana in cadrul tranzactiilor comerciale. O serie de responsabili iranieni au declarat ca Iranul a inceput sa accepte unele plati pentru petrol in euro.



Citeste si