Zi istorica pentru Grecia, care pe 20 august a finalizat cel mai mare program de asistenta financiara din istorie, tara incasand in ultimii opt ani 241,6 mld. euro de la autoritatile europene. Grecii promit ca nu vor mai repeta greselile trecutului, insa o parte din economisti se tem ca masurile populiste, precum cresterile nejustificate de salarii si pensii, vor reveni foarte curand, mai ales avand in vedere apropierea alegerilor din 2019.

Grecia iese din perioada de criza cu o datorie publica de 336 mld. euro, reprezentand aproximativ 180% din PIB – cel mai mare nivel din UE. Pentru comparatie, procentul este de 35% in cazul Romaniei.

De ce este important acest moment?

Guvernul elen a cerut pentru prima data ajutor financiar in 2010, atunci cand datoria publica a tarii devenise atat de mare incat investitorii nu erau dispusi sa finanteze Atena. De la acel moment, Grecia s-a bazat doar pe institutiile de creditare ale Uniunii Europene si pe fondurile furnizate de FMI pentru a-si mentine economia pe linia de plutire. Criza financiara a tarii a fost accentuata de mai multe evenimente, printre care si conflictul dintre fostul ministrul grec al Finantelor Yanis Varoufakis si ceilalti ministri ai finantelor din UE.

Grecia a devenit astfel ultima tara din zona euro care a pus punct unui program de asistenta financiara, ca urmare a crizei datoriilor suverane. Anterior, Portugalia, Irlanda si Spania reusisera deja sa incheie astfel de programe.

In final, dupa opt ani de criza economica si austeritate, Grecia poate spune ca si-a recapatat independenta financiara. De asemenea, si oficialii UE sunt fericiti ca pot marca astfel incheierea unei crize a datoriilor care a lovit serios economia continentului.

Alegerile si populismul ar putea sa ingroape din nou Grecia

Economia Greciei se afla pe drumul cel bun, dupa o scadere de 26% in anii de criza aceasta revenind la un plus de 1,4% in 2017 si de 2% in 2018 (nivel estimat). In plus, turismul elen traverseaza o perioada excelenta, in vreme ce rata somajului a scazut sub 20%, dupa ce aceasta ajunsese la 28% in timpul crizei.

Economistii se tem insa ca progresele inregistrate de economia Greciei vor fi in scurt timp folosite de politicieni in scopuri populiste, asa cum de altfel s-a intamplat si in trecut.

“Ziua de luni este istorica pentru Grecia si va fi probabil puternic folosita de catre actuala coalitie aflata la guvernare in vederea castigarii alegerilor parlamentare din 2019”, a declarat, pentru CNBC, Ricardo Garcia, economistul sef al UBS responsabil de zona euro.

Alexis Tsipras, premierul Greciei, va incerca cel mai probabil sa promoveze actualul moment ca fiind una dintre cele mai mari realizari ale coalitiei pe care o conduce (Syriza). Sondajele arata ca Syriza se afla in prezent pe locul al doilea in preferintele grecilor, dupa partidul de opozitie Noua Democratiei.

“Politicile populiste care pot sa castige voturi astazi dar care au efecte dezastruoase dupa cativa ani trebuie evitate cu orice pret. Altfel, mai devreme sau mai tarziu, vom ajunge din nou in situatia in care suntem astazi", a declarat Panos Tsakloglou, economist sef al precedentului guvern de coalitie.

Comisia Europeana i-a felicitat luni pe greci, neuitand sa adauge insa si un avertisment pentru viitor: mentineti politici economice responsabile!

“Astazi (n.red. luni) sarbatorim sfarsitul unui drum foarte lung si dificil. As vrea sa felicit public cetatenii greci pentru perseverenta de care au dat dovada. Este important ca acum sa se construiasca pe fundamentele acestei realizari mentinand politici fiscale si economice sanatoase”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Grecii pot sa reziste doi ani fara sa se imprumute din piete

Randamentul titlurilor de stat grecesti cu o maturitate de 10 ani – adica nivelul dobanzii la care Grecia se imprumuta, este in prezent de 4,3%, in continuare cel mai mare din regiune. Grecia are insa o rezerva uriasa de cash de pe urma ultimului program de asistenta financiara primit de la UE: circa 24 mld. euro – suma suficienta pentru acoperirea necesarului de finantare al tarii in urmatoarele 22 de luni.

Acest lucru inseamna ca Grecia nu va fi nevoita sa se imprumute din pietele financiare in urmatorul an si jumatate decat daca va considera ca exista conditii favorabile pentru a face asta.

Analistii remarca insa ca tara va fi nevoita sa isi refaca reputatia in fata investitorilor internationali, daca vrea sa spere la costuri de finantare in scadere.

“Grecia trebuie sa genereze incredere in piata atat prin masuri politice, precum si revenind, pas cu pas, in pietele financiare”, mentioneaza Constantinos Zouzoulas

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri