Familia Rothschild este o dinastie europeana de origine iudaico-germana, a carei istorie a inceput in secolul al XVIII-lea. Celebrity Net Worth a estimat ca veniturile nete ale familiei Rothschild au ajuns in jur de 400 de miliarde de dolari in 2017. Citeste in continuare povestea imperiului Rothschild din anii 1700 pana in prezent.

Rothschild a devenit un brand cunoscut de oamenii din sectorul financiar. Mayer Amschel Rothschild, care a creat imperiul Rothschild, a fost un bancher evreu. In jurul anului 1769, el oferea servicii bancare unui numar de nobili din Europa, inclusiv printului Wilhelm din Hesse, care devenise mai tarziu cel mai bogat om de pe continent. Cu toate acestea, Revolutia Franceza l-a ajutat cel mai mult sa devina mai bun decat colegii sai. In timpul razboiului, el a primit contracte de aprovizionare militara pentru armata austriaca si a lucrat ca intermediar pentru a gestiona transferuri de bani atunci cand au fost angajati soldati mercenari.

Totodata, el a avut 5 fii, toti trimisi in cele mai importante 5 orase din acea perioada (Frankfurt, Napoli, Viena, Paris si Londra) pentru a stabili afaceri bancare.

Scurta istorie a familiei Rothschild

Proprietatea familiei era enorma la vremea aceea, dar unele sucursale aveau mai mult succes decat altele. Atat sucursalele din Frankfurt, cat si cele din Napoli apartineau lui Wilhelm Carl von Rothschild. Filiala din Frankfurt a fost inchisa in 1901, in timp ce filiala din Napoli era pe cale sa se inchida din cauza unificarii Italiei in 1861 si a scaderii aristocratiei (o mare parte a clientilor Rothschild in Italia). Cu toate acestea, familia a gasit o cale de a construi legaturi stranse cu Vaticanul si au primit o buna parte din averea lor. In schimb, filiala din Viena a trebuit sa-si predea banca nazistilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Companiile din Paris si Londra au avut cel mai mare succes. Ambele au fost redeschise dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si au fost reinnoite parteneriatele, iar, in cele din urma, in 2003 au devenit o singura entitate.

Cine a fost Mayer Amschel Rothschild si ce rol a avut in dinastie

Potrivit Investopedia, Mayer Rothschild a crescut intr-o familie cu aproximativ 30 de membri si a invatat despre lumea afacerilor la o varsta frageda, pentru ca tatal sau, Amschel Moses Rothschild, a facut comert cu monede, matase si alte produse de baza. Mayer a devenit orfan la varsta de 12 ani, dupa moartea mamei sale, iar tatal sau a murit de variola la un an distanta.

Inainte de moartea sa in 1812, Mayer Rothschild a lasat reguli stricte pentru descendentii sai cu privire la modul in care ar trebui sa se ocupe de finantele familiei. El a vrut sa pastreze averea in familie si de aceea a incurajat aranjamentul casatoriilor intre rude.

Povestea Rothschild, una dintre cele mai bogate familii din lume

Sursa foto: Everett Historical/Shutterstock

Cine a fost Nathan Rothschild

Nathan Rothschild (1777-1838) a avut cel mai mare succes din cei 5 fii. Nathan a preluat rolul principal in pioneratul finantelor internationale. Folosind porumbei mesageri pentru a comunica cu fratii sai, Nathan a actionat ca o banca centrala pentru Europa, realizand achizitii pentru regi, salvand banci nationale si infrastructuri de finantare, cum ar fi caile ferate, care ar fi ajutat la initierea Revolutiei Industriale.

Nathan s-a mutat in Anglia in 1798, unde a infiintat o afacere in domeniul textilelor cu un capital de lucru de 20.000 lire sterline, care in zilele noastre este echivalent cu 1,9 milioane lire sterline. Mai tarziu a infiintat banca N M Rothschild & Sons Ltd, care la sfarsitul anului 2014 a raportat un profit net de 34 milioane lire sterline.

Nathan Rothschild a contribuit in multe domenii ale filantropiei in comunitatea evreiasca. Familia sa a extins ulterior aceste eforturi de caritate catre alte comunitati din Paris si Londra, care ulterior au ajuns la un total de 30 de fundatii.

Familia Rothschild in secolul XXI

Bogatia familiei a fost impartita intre multi descendenti si mostenitori de-a lungul anilor. In prezent, activitatile lor acopera o serie de industrii diverse, inclusiv servicii financiare, imobiliare, minerit, energie, dar si caritate. Exista cateva institutii financiare detinute de Rothschild care inca opereaza in Europa, inclusiv N M Rothschild & Sons Ltd in Marea Britanie si Edmond de Rothschild Group in Elvetia. Familia detine, de asemenea, mai mult de 20 de vinarii in America de Nord, Europa, America de Sud, Africa de Sud si Australia.

Vinariile dinastiei Rothschild

Sursa foto: TY Lim/Shutterstock

Motto-ul Rothschild: “Armonie, Integritate, Industrie”

Astazi, majoritatea membrilor familiei sunt angajati a companiilor din grup sau investesc in operatiuni care genereaza avere pentru familie. Succesul remarcabil al familiei s-a datorat in mare parte interesului puternic fata de cooperare si antreprenoriat. Proprietatea lui Nathan Rothschild a fost strans legata de celelalte averi ale familiei si a devenit parte a bogatiei colective pe care fiecare membru Rothschild a lasat-o urmatoarei generatii. Descendentii Rothschild continua sa finanteze operatiuni globale de afaceri si contribuie la eforturile stiintifice si umanitare.

In primul trimestru din acest an grupul Rothschild a inregistrat rezultate in crestere pentru Private Wealth & Asset Management si Merchant Banking, dar activitatea de consiliere a scazut. Potrivit rezultatelor publicate pe site-ul www.rothschild.com, au fost obtinute urmatoarele rezultate in primul trimestru din 2018:

  • Rothschild Global Advisory: veniturile au scazut cu 20% pana la 262 milioane euro fata de Q1 2017;
  • Rothschild Private Wealth & Asset Management: venituri cu 2% mai mari, ajungand la 131 milioane euro, fata de 128 milioane euro in Q1 2017;
  • Rothschild Merchant Banking: veniturile au crescut cu 29% pana la 25 milioane euro fata de Q1 2017, cand au fost de 19 milioane euro.

Sursa foto: Shutterstock / Liliia Belaya

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri