20 Septembrie 2018

Bulgaria se va opune eventualelor sanctiuni UE impotriva Ungariei



Guvernul bulgar intentioneaza sa se opuna eventualelor sanctiuni europene impotriva Ungariei, vizata de lansarea unei proceduri europene exceptionale pentru "riscul" de incalcare a principiilor statului de drept, a anuntat miercuri vicepremierul bulgar Krasimir Karakachanov, citat de AFP si preluat de Agerpres.

Astfel de sanctiuni, asupra carora statele membre nu ar urma sa se pronunte decat la capatul unui proces indelungat, "ar constitui o incalcare a suveranitatii unei tari a Uniunii Europene", a apreciat responsabilul bulgar, provenit dintr-o formatiune nationalista, aliata dreptei bulgare.

Karakachanov a mentionat ca intregul guvern al premierului conservator Boiko Borisov sustine aceasta propunere de veto.

Ea ar urma sa fie ratificata fara dificultate in parlamentul de la Sofia, unde nu doar majoritatea guvernamentala, ci si opozitia socialista este favorabila politicii premierului ungar Viktor Orban.

Dupa votul Parlamentului European, care saptamana trecuta a aprobat declansarea procedurii de sanctionare a Ungariei prin activarea articolului 7 din Tratatul UE, Polonia a anuntat ca ea se va opune eventualelor sanctiuni finale.

Pentru a putea fi instituite sanctiuni impotriva unui stat membru in baza acelui articol este necesar un vot in unanimitate al statelor membre, cu exceptia tarii vizate.

Cinci din cei sase eurodeputati bulgari din partidul Gerb al lui Borisov s-au pronuntat impotriva acestei proceduri declansata de Parlamentul European impotriva Ungariei, iar unul s-a abtinut. Cei doi deputati nationalisti bulgari au votat si ei impotriva.

Vicepremierul Karakachanov si-a exprimat ingrijorarea ca in viitor Bulgaria ar putea sa faca la randul ei obiectul unor chemari la ordine din partea UE.

"Daca Ungaria este vizata in prezent si tentative de a sanctiona Polonia au fost facute, Bulgaria ar putea sa devina intr-o zi obiectul unei propuneri asemanatoare", a declarat el.

Sofia este criticata cu regularitate de Bruxelles pentru ineficienta sa in combaterea coruptiei, noteaza AFP.



Citeste si