Romania se plaseaza pe ultimele locuri intr-un studiu publicat de Bertelsmann Stiftung care masoara calitatea democratiei in 41 de tari industrializate din lume, potrivit unui articol publicat de The Financial Times, citat de Rador.

Romania se plaseaza alaturi de Polonia, Mexic, Ungaria si Turcia, tari cu derapaje democratice majore, la coada clasamentului. Potrivit publicatiei citate, increderea cetatenilor in guvernele iliberale ale Ungariei, Poloniei si Turciei este in crestere, in ciuda declinului standardelor democratice din aceste tari, arata un nou raport, potrivit G4Media.

In studiul sau privind 41 de tari industrializate, publicat marti, Bertelsmann Stiftung afirma ca explicatia acestor tendinte din Ungaria, Polonia si Turcia este aceea ca „valorile democratice fundamentale nu sunt suficient ancorate in constiinta politica a unei parti considerabile a societatii.”

Grupul de reflectie cu sediul in orasul vest-german Gutersloh a realizat un tablou preponderent intunecat al standardelor democratice in intreaga lume occidentala. In 26 de tari nivelul democratiei a regresat, comparativ cu rezultatele unui studiu similar realizat de Bertelsmann in 2014. Doar 14 state au inregistrat un progres.

Cele cinci tari care s-au clasat pe primele locuri in privinta calitatii democratiei lor sunt Suedia, Finlanda, Norvegia, Danemarca si Germania. Cele cinci codase sunt Polonia, Romania, Mexic, Ungaria si Turcia.

Citeste si:
Vanzarile Mazda au crescut pentru al saptelea an consecutiv
Vanzarile Mazda au crescut...

Raportul, intitulat „Policy Performance and Governance Capacities in the OECD and EU: Sustainable Governance Indicators 2018” [„Performanta Tactica si Capacitati de Guvernare in OCDE si UE: Indicatori de Guvernare Sustenabila 2018”], afirma ca declinul standardelor democratice si polarizarea politica in crestere ingreuneaza implementarea de catre guverne a unor reforme durabile sociale, economice si de mediu.

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
M. Muncii: In Romania, oamenii vor sa se pensioneze cat mai devreme