Cancelarul german Angela Merkel va renunta la sefia partidului crestin-democrat dupa aproape doua decenii in aceasta functie, a declarat un apropiat pentru Bloomberg News.

Cancelarul le-a spus liderilor crestin-democratilor (CDU) ca nu va solicita realegerea ca presedinte de partid la congresul de la inceputul lunii decembrie, a declarat o sursa de partid citata de Reuters.

Alegerile interne pentru un nou lider vor avea loc pe data de 8 decembrie, noteaza Ziare.com.

Declin istoric pentru CDU

Pasul facut de Merkel este neasteptat, avand in vedere declaratiile cancelarului care a spus in mai multe randuri ca "pozitia de cancelar si de lider de partid sunt absolut legate". Merkel este presedinte al CDU din 2000, asa ca renuntarea la rolul sau va incepe o cursa in cadrul partidului pentru ca succesorul sau va fi si viitorul cancelar al Germaniei.

Decizia vine dupa un declin istoric pentru CDU la alegerile de duminica, din landul Hessa. CDU s-a clasat pe primul loc, obtinand intre 27% si 29% din voturi, mai putin cu peste 10% fata de scrutinul precedent din 2013.

Renuntarea la sefia CDU ar permite viitorului presedinte de partid sa isi construiasca o imagine inainte de urmatoarele alegeri din Germania, din 2021. Favoritul succesor al lui Merkel ar fi secretarul general al partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Slabiciunea lui Merkel "de acasa" ar putea sa ii limiteze capacitatea de lider in UE in contextul in care blocul comunitar se confrunta cu Brexit, o criza bugetara in Italia si perspectiva ca partidele populiste sa castige teren la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai 2019.

Moneda euro a scazut la scurt timp dupa aparitia vestii, transmite Bloomberg.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri