O majoritate de 56,8% dintre alegatorii din Noua Caledonie, teritoriu francez din Oceanul Pacific, s-au pronuntat impotriva independentei in referendumul privind autodeterminarea, a anuntat duminica postul de televiziune Nouvelle-Caledonie 1, dupa numararea a 95% din buletinele de vot, potrivit AFP, informeaza Agerpres.

Rata participarii la acest referendum a fost 79,8%.

In arhipelagul francez colonizat in 1853 traiesc 175.000 de alegatori, iar scrutinul este monitorizat de 250 de delegati ai statului francez si observatori ai ONU.

Aceasta consultare populara, prevazuta de acordul de la Noumea semnat in 1998, este menita sa continue eforturile de reconciliere intre populatia autohtona Kanak si descendentii colonistilor europeni, caldoche, incepute cu acordurile de la Matignon in 1988. Acestea au fost semnate dupa violentele din anii '80 care au culminat cu luarea de ostatici si atacul asupra grotei de la Ouvea din mai 1988, soldata cu 25 de morti in total.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a luat act duminica de victoria taberei "Nu" fata de independenta Noii Caledonii, teritoriu francez din Pacificul de Sud, la referendumul istoric privind autodeterminarea, subliniind ca aceasta este un "semn de incredere" fata de Republica franceza.

"Alegatorii au putut sa aleaga suveran, in cunostinta de cauza, relatia dintre Noua Caledonie si Franta. Ei s-au pronuntat astazi, in majoritate, pentru ca Noua Caledonie sa ramana franceza", a declarat Macron in cadrul unei scurte alocutiuni televizate.

Sursa foto: Shutterstock / I'm friday

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri