Ministerul Afacerilor Externe (MAE) saluta agrearea de catre negociatorii Uniunii Europene si ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere si anunta ce statut vor avea romanii care se afla in Marea Britanie dupa iesirea din Uniunea Europeana.

"Acest acord marcheaza un moment semnificativ in procesul de negociere si deschide calea spre definirea unei relatii viitoare cat mai apropiate si intarite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al Romaniei, avand in vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea stransa in materie de securitate, a carei mentinere este esentiala in contextul evolutiilor in vecinatatea estica, unde Romania si Marea Britanie impartasesc obiective comune", a transmis MAE intr-un comunicat de presa, potrivit Agerpres.

Ministerul "apreciaza eforturile substantiale depuse de echipa de negociere coordonata de catre negociatorul-sef al Comisiei Europene, Michel Barnier, care au condus la obtinerea unui progres decisiv, in special pentru agrearea unei solutii de backstop si evitarea instalarii unei frontiere dure intre Irlanda si Irlanda de Nord", mai arata sursa citata.

In context, MAE "considera ca Acordul reprezinta cel mai eficient instrument pentru limitarea consecintelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana si pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetateni si mediul de afaceri".

"Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetatenilor romani stabiliti in Marea Britanie inainte de 31 decembrie 2020. Acestia vor putea continua sa lucreze, sa locuiasca si sa studieze in Marea Britanie in baza obtinerii unui nou statut special (settled status)", afirma MAE.

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima speranta ca, in perioada urmatoare, Acordul va fi aprobat de catre Parlamentul European si ratificat de catre Parlamentul Marii Britanii in forma convenita in negocieri.

MAE subliniaza ca Romania s-a implicat activ pe parcursul intregului proces de negocieri, inclusiv prin participarea la reuniunile Grupului de lucru Art. 50 si la elaborarea mandatelor de negociere ale Uniunii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri