16 Noiembrie 2018

Ce se intampla cu romanii din Marea Britanie dupa iesirea din UE. Anuntul facut de MAE



Ministerul Afacerilor Externe (MAE) saluta agrearea de catre negociatorii Uniunii Europene si ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere si anunta ce statut vor avea romanii care se afla in Marea Britanie dupa iesirea din Uniunea Europeana.

"Acest acord marcheaza un moment semnificativ in procesul de negociere si deschide calea spre definirea unei relatii viitoare cat mai apropiate si intarite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al Romaniei, avand in vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea stransa in materie de securitate, a carei mentinere este esentiala in contextul evolutiilor in vecinatatea estica, unde Romania si Marea Britanie impartasesc obiective comune", a transmis MAE intr-un comunicat de presa, potrivit Agerpres.

Ministerul "apreciaza eforturile substantiale depuse de echipa de negociere coordonata de catre negociatorul-sef al Comisiei Europene, Michel Barnier, care au condus la obtinerea unui progres decisiv, in special pentru agrearea unei solutii de backstop si evitarea instalarii unei frontiere dure intre Irlanda si Irlanda de Nord", mai arata sursa citata.

In context, MAE "considera ca Acordul reprezinta cel mai eficient instrument pentru limitarea consecintelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana si pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetateni si mediul de afaceri".

"Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetatenilor romani stabiliti in Marea Britanie inainte de 31 decembrie 2020. Acestia vor putea continua sa lucreze, sa locuiasca si sa studieze in Marea Britanie in baza obtinerii unui nou statut special (settled status)", afirma MAE.

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima speranta ca, in perioada urmatoare, Acordul va fi aprobat de catre Parlamentul European si ratificat de catre Parlamentul Marii Britanii in forma convenita in negocieri.

MAE subliniaza ca Romania s-a implicat activ pe parcursul intregului proces de negocieri, inclusiv prin participarea la reuniunile Grupului de lucru Art. 50 si la elaborarea mandatelor de negociere ale Uniunii.



Citeste si