Sud-coreeanul Kim Jong-yang a fost ales miercuri presedinte al Interpol pentru un mandat de doi ani, invingandu-l la vot pe candidatul din Rusia, Aleksandr Prokopciuk, in cadrul celei de-a 87-a Adunari Generale a Interpol, care se desfasoara in Dubai, a anuntat marti aceasta organizatie politieneasca internationala pe Twitter, potrivit AFP.

Kim Jong-yang a fost pana in prezent presedinte interimar al Interpol dupa ''demisia'' subita a fostului sau sef, Meng Hongwei, acuzat de coruptie in China si care a disparut in mod misterios la inceputul lunii octombrie in timpul unei deplasari in tara sa de origine, scrie Agerpres.

Reuniti de duminica in Dubai, delegatii Interpol l-au ales pe sud-coreean, sustinut de SUA, in cadrul Adunarii Generale a organizatiei.

Cotidianul The Times afirmase saptamana trecuta, citand surse britanice, ca rusul Prokopciuk era favorit la sefia Interpol.

Desi functia de presedinte este mai mult onorifica decat operationala, candidatura generalului rus de 56 de ani a fost criticata de reprezentanti ai mai multor tari membre Interpol, care se temeau ca organizatia internationala ar putea sa devina un instrument in serviciul Kremlinului.

Citeste si:
Norvegia a detectat cantitati de iod radioactiv in apropiere de Rusia
Norvegia a detectat cantitati...

''Incurajam toate natiunile si organizatiile care fac parte din Interpol si respecta statul de drept sa aleaga un sef integru. Credem ca acesta va fi cazul lui Kim'', a declarat marti, in ajunul votului, seful diplomatiei americane Mike Pompeo.

Patru senatori americani au cerut de asemenea intr-o scrisoare deschisa, data publicitatii luni, adresata delegatilor din cele 192 de tari membre ale Interpol sa respinga candidatura lui Prokopciuk.

''Evenimente recente au aratat ca guvernul rus abuzeaza de procedurile Interpol pentru a-si hartui oponenti politici'', a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al SUA, Garrett Marquis.

Citeste si:
Victimele accidentului nuclear din Rusia, "eroi nationali"
Cei cinci specialisti in...

Sursa foto: Shutterstock/TZIDO SUN

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia: Reactorul unei centrale nucleare ruse s-a oprit