Papa Francisc si-a exprimat duminica sprijinul pentru Pactul global cu privire la imigratii si a lansat un apel catre comunitatea internationala sa dea dovada de 'responsabilitate, solidaritate si compasiune' fata de imigranti, transmite AFP.

''Pactul global pentru o imigratie sigura, ordonata si reglementata, al carui obiectiv este de a avea un cadru de referinta pentru comunitatea internationala, a fost adoptat recent la Marrakech, in Maroc. Doresc ca intreaga comunitate internationala sa poata actiona, gratie acestui pact mondial, cu responsabilitate, solidaritate si compasiune fata de cei care, din diverse motive, si-au parasit tarile'', a declarat papa in fata miilor de credinciosi reuniti in piata San Pietro de la Vatican, scrie Agerpres. Peste 150 de tari au adoptat luni, la Marrakech, Pactul global cu privire la imigrantii.

In luna iulie, toate cele 193 de tari membre ale ONU, cu exceptia SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci insa, pactul a devenit tinta criticilor politicienilor europeni de extrema dreapta care sustin ca el poate duce la noi valuri masive de imigranti catre Europa.

Pactul consemneaza atat principii - apararea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoasterea suveranitatii nationale - cat si propuneri pentru ajutarea tarilor sa faca fata imigratiei, cum ar fi schimbul de informatii si expertiza, integrarea imigrantilor etc. El interzice totodata detentiile arbitrare si nu autorizeaza arestarile decat ca ultima solutie.

Textul, ce cuprinde in jur de 40 de pagini, ''favorizeaza cooperarea internationala in materie de imigratie intre toti actorii competenti, constienti fiind ca niciun stat nu poate gestiona singur problema imigratiilor'', simultan cu ''respectarea suveranitatii statelor si a obligatiilor ce le revin din dreptul international''.

Citeste si:
Italia: "Nu exista nicio invazie" de imigranti ilegali
"Nu exista nicio invazie" de...

Pactul detaliaza 23 de obiective, printre care ''lupta impotriva factorilor negativi si a problemelor structurale care imping persoane sa-si paraseasca tara de origine'', ''salvarea de vieti'', ''intarirea actiunii transnationale in fata traficului de imigranti'', ''nerecurgerea la plasarea in retentie administrativa a imigrantilor decat in ultima instanta'' sau ''asigurarea accesului imigrantilor la servicii de baza''.

Semnatarii se angajeaza, de asemenea, sa creeze ''o platforma globala de informatii care va servi drept sursa publica de date online'' cu privire la imigratii, precum si ''o retea a Natiunilor Unite consacrata imigratiilor'' si de care va raspunde Organizatia Internationala pentru Migratii.

Sursa foto: Anton_Ivanov / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Principalele evenimente care au marcat lumea in anul 2015