Papa Francisc si-a exprimat duminica sprijinul pentru Pactul global cu privire la imigratii si a lansat un apel catre comunitatea internationala sa dea dovada de 'responsabilitate, solidaritate si compasiune' fata de imigranti, transmite AFP.

''Pactul global pentru o imigratie sigura, ordonata si reglementata, al carui obiectiv este de a avea un cadru de referinta pentru comunitatea internationala, a fost adoptat recent la Marrakech, in Maroc. Doresc ca intreaga comunitate internationala sa poata actiona, gratie acestui pact mondial, cu responsabilitate, solidaritate si compasiune fata de cei care, din diverse motive, si-au parasit tarile'', a declarat papa in fata miilor de credinciosi reuniti in piata San Pietro de la Vatican, scrie Agerpres. Peste 150 de tari au adoptat luni, la Marrakech, Pactul global cu privire la imigrantii.

In luna iulie, toate cele 193 de tari membre ale ONU, cu exceptia SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci insa, pactul a devenit tinta criticilor politicienilor europeni de extrema dreapta care sustin ca el poate duce la noi valuri masive de imigranti catre Europa.

Pactul consemneaza atat principii - apararea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoasterea suveranitatii nationale - cat si propuneri pentru ajutarea tarilor sa faca fata imigratiei, cum ar fi schimbul de informatii si expertiza, integrarea imigrantilor etc. El interzice totodata detentiile arbitrare si nu autorizeaza arestarile decat ca ultima solutie.

Textul, ce cuprinde in jur de 40 de pagini, ''favorizeaza cooperarea internationala in materie de imigratie intre toti actorii competenti, constienti fiind ca niciun stat nu poate gestiona singur problema imigratiilor'', simultan cu ''respectarea suveranitatii statelor si a obligatiilor ce le revin din dreptul international''.

Pactul detaliaza 23 de obiective, printre care ''lupta impotriva factorilor negativi si a problemelor structurale care imping persoane sa-si paraseasca tara de origine'', ''salvarea de vieti'', ''intarirea actiunii transnationale in fata traficului de imigranti'', ''nerecurgerea la plasarea in retentie administrativa a imigrantilor decat in ultima instanta'' sau ''asigurarea accesului imigrantilor la servicii de baza''.

Semnatarii se angajeaza, de asemenea, sa creeze ''o platforma globala de informatii care va servi drept sursa publica de date online'' cu privire la imigratii, precum si ''o retea a Natiunilor Unite consacrata imigratiilor'' si de care va raspunde Organizatia Internationala pentru Migratii.

Sursa foto: Anton_Ivanov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri