China a lansat primul satelit din noua sa retea de telecomunicatii Hongyun

China a lansat sambata primul dintre cei peste 150 care vor forma noua sa retea de telecomunicatii Hongyun, potrivit ziarului China Daily citat de EFE, informeaza Agerpres.

Lansarea a avut loc de la baza din Jiuquan, din nord-vestul Chinei, cu putin inainte de ora locala 08.00.

Satelitul cantareste 247 de kilograme si va opera pe o suprafata terestra de 1.100 de kilometri, orbitand in jurul Soarelui.

Xiang Kaiheng, inginerul de design si al programului Hongyun, a explicat ca satelitul functioneaza cu placi fotovoltaice si este pregatit sa fie operational cel putin un an, desi cei care l-au proiectat spera ca aceasta perioada sa fie extinsa.

Dupa acest satelit pilot, China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) preconizeaza sa lanseze alti patru, inainte de sfarsitul anului 2020, ceea ce ar presupune inceperea platformei de telecomunicatii cu o mica retea de testare.

Citeste si:
China a vaccinat zeci de mii de oameni împotriva COVID-19 cu o...
China a vaccinat zeci de mii...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

CASIC a anuntat programul Hongyun in septembrie 2016, cu scopul de a implementa o retea spatiala de telecomunicatii care sa serveasca drept platforma pentru internet in banda larga (broadband), mai ales in acele regiuni ale lumii neacoperite.

Programul Hongyun este raspunsul Chinei la initiative similare propuse de SUA, precum Starlink al companiei SpaceX - detinuta de Elon Musk, cofondator al Tesla - care vizeaza plasarea pe orbita a aproximativ 12.000 de sateliti pana la mijlocul deceniului viitor.

Sursa foto: Shutterstock / Dima Zel

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri