Zece dintre cele mai severe dezastre naturale din 2018 au produs pagube de cel putin 84,8 miliarde de dolari, precizeaza un studiu realizat de organizatia de caritate Christian Aid si dat joi publicitatii, potrivit agentiei Reuters, citata de Agerpres.

Vremea extrema provocata de schimbarile climatice a afectat anul acesta toate continentele locuite, a precizat organizatia britanica, avertizand ca este nevoie de masuri urgente pentru combaterea incalzirii globale.

„Acest raport arata ca schimbarile climatice au un impact devastator asupra vietilor si modului de existenta al multor oameni chiar in acest moment", a spus intr-o declaratie Kat Kramer, conducatoarea departamentului pentru clima al organizatiei.

Expertii spun ca schimbarile climatice vor duce valuri de temperaturi ridicate, precipitatii extreme, recolte sarace si penurii de apa mai severe, care vor provoca atat pierderi materiale cat si suferinta umana.

Aproape 200 de natiuni depun eforturi pentru limitarea cresterii temperaturilor globale medii prin semnarea Acordului privind schimbarile climatice de la Paris, din 2015, in ciuda vocilor care avertizeaza ca progresele inregistrate pentru atingerea obiectivelor pactului sunt limitate.

Dezastrele naturale au...
Citeste si: Daunele materiale provocate de dezastrele naturale in 2016

Cei mai caldurosi 20 de ani din istorie au fost inregistrati in ultimii 22 de ani, a avertizat luna trecuta Organizatia Natiunilor Unite, iar 2018 ar putea deveni cel de-al patrulea cel mai calduros din istorie.

Cele mai insemnate pagube in 2018 au fost provocate de uraganele Florence si Michael, care au inregistrat distrugeri in valoare de cel putin 32 de miliarde de dolari dupa ce au lovit Statele Unite, zona Caraibelor si regiuni din America Centrala, se mai spune in raport.

Statele Unite a mai inregistrat pierderi in valoarea de 9 miliarde de dolari din cauza incendiilor de vegetatie, care au provocat moartea a zeci de persoane si au distrus mii de locuinte in California.

Japonia a fost lovita sever de inundatii pe perioada verii, urmate in toamna de puternicul taifun Jebi, fenomene care au provocat impreuna peste 9,3 miliarde de dolari pierderi, se mai precizeaza in raport.

Vasile Dincu: Cand vorbim de...
Citeste si: Dincu: Cand vorbim de risc de dezastre, trebuie schimbata mentalitatea

Analiza mai face referire si la perioadele de seceta care s-au abatut asupra Europei, la inundatiile din sudul Indiei si taifunul Mangkhut care a lovit Filipine si China, printre dezastrele care au provocat cele mai mari pierderi financiare in 2018.

Autorii raportului au calculat pagubele finale folosit date guvernamentale, de la banci, firme de asigurare, desi in unele cazuri cifrele se refera doar la pierderile contabilizate prin asigurari, fara sa se poata cuantifica costurile umane ale acestor evenimente.

Autorii au adaugat ca temperaturile in crestere vor continua sa declanseze fenomene meteo extreme, indemnand la actiune pentru reducerea incalzirii globale, care va afecta cel mai sever comunitatile sarace si vulnerabile.

„Impactul schimbarilor climatice nu mai este deloc discret", a spus Michael Mann, profesor in domeniul stiintelor atmosferei la Penn State University, intr-o declaratie pe marginea acestui raport.

Vrei o vacanta linistita?...
Citeste si: Cele mai sigure destinatii din lume: aici ai o vacanta linistita

„Vremea pe glob devine din ce in ce mai severa sub ochii nostri - singurul lucru care poate impiedica escaladarea acest trend distructiv este o scadere rapida a emisiilor de carbon".


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Incalzirea globala a crescut de 4 ori numarul dezastrelor climatice