Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a decis sa il recunoasca pe Juan Guaido in calitatea de Presedinte interimar al Venezuelei, potrivit unui comunicat emis vineri de Administratia Prezidentiala.

"Decizia Presedintelui Romaniei a fost luata in urma analizarii atente a situatiei, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic si juridic, si in contextul in care majoritatea statelor membre UE si o serie de aliati si parteneri importanti ai tarii noastre din spatiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Presedintelui interimar Juan Guaido", se arata in comunicatul emis.

Decizia presedintelui Iohannis este luata in contextul in care Romania exercita Presedintia Consiliului Uniunii Europene.

"Presedintele Klaus Iohannis considera ca, indeosebi in contextul in care tara noastra exercita Presedintia Consiliului Uniunii Europene si tinand cont de dinamica crescuta a evolutiilor internationale, Romania trebuie sa aiba in dosarele de politica externa reactii rapide, bine fundamentate si ferme, in acord cu prioritatile majore de politica externa pe care le-a urmarit consecvent pe termen lung", se mai arata in documentul citat.

Administratia Prezidentiala mentioneaza ca a solicitat inca de luni, 4 februarie, imediat dupa reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la Bucuresti, transmiterea, in regim de urgenta, catre Administratia Prezidentiala a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect si a unei propuneri clare de pozitionare a Romaniei, inclusiv din perspectiva politico-diplomatica si juridica, cu privire la posibilitatea recunoasterii lui Juan Guaido drept Presedinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimitatii actiunilor sale si ale Adunarii Nationale.

Retail jobs

In cursul diminetii de vineri, 8 februarie, la Administratia Prezidentiala a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Pozitia Romaniei cu privire la situatia din Venezuela”, avizat de catre prim-ministrul Romaniei. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoastere a Presedintelui Adunarii Nationale, Juan Guaido, drept Presedinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de catre Presedintele Romaniei, transmite Administratia Prezidentiala.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri