Oamenii de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv au reusit sa printeze prima inima 3-D din lume, plina cu celule, vase sangvine, ventricule si camere, a tinut sa precizeze Tal Dvir, coordonatorul acestui studiu, transmite Haaretz.

Intregul proces a avut loc luni, proiectul fiind condus de oamenii de stiinta Tal Dvir, doctorul Assaf Shapira, ambii profesori la Universitatea din Tel Aviv, si Nadav Noor, student doctoral in Stiinta Avansata, scrie G4Media.

Pana in acest moment, potrivit universitatii israeliene, oamenii de stiinta au reusit sa printeze cu succes doar tesuturi simple, lipsite de vase sangvine. Profesorul Dvir a subliniat importanta unei inimi obtinute cu celule si material biologic al pacientului, o tehnica utilizata pentru a elimina riscul de respingere a grefei.

Inima prezentata de cercetatorii israelieni, pe care jurnalistii au putut sa o vada in timpul unui proces de printare ce a durat aproximativ trei ore, are marimea unei inimi de iepure sau a unei cirese.

„Inimile umane, mai mari, necesita aceeasi tehnologie”, a explicat profesorul Tal Dvir.

Urmatoarea etapa pentru cercetatori va consta in „cultivarea” unor inimi printate in laborator si „educarea lor” pentru ca ele sa se comporte ca o inima naturala.

Starea actuala a acestei inimi primitive poate fi comparata cu aceea a inimii unui embrion. „Celulele trebuie sa isi formeze abilitatea de pompare; ele pot in prezent sa se contracte, insa avem nevoie ca ele sa lucreze impreuna”, a explicat coordonatorul cercetarii.

Dupa ce vor realiza acest obiectiv, oamenii de stiinta intentioneaza sa transplanteze inimile astfel obtinute in animale de talie mica, precum iepuri si sobolani, pentru a testa functionarea acestora.

„Poate ca peste 10 ani vor exista imprimante de organe in cele mai bune spitale din lumea intreaga, iar aceste proceduri vor fi realizate in mod obisnuit”, a mai spus profesorul Tal Dvir.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat in 2018 ca boala arteriala coronariana (cardiopatie ischemica) si accidentul vascular cerebral reprezinta cele mai mortale maladii din lume.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri