Incalcarile statului de drept in tari membre ale Uniunii Europene nu vor fi o problema pe termen lung, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-un interviu publicat luni de cotidianul polonez Rzeczpospolita, preluat de Agerpres.

Juncker a spus ca unele state se implica ''in anumite jocuri si incalcari ale regulilor'', adaugand ca pe termen lung nu vede amenintat statul de drept in tarile membre respective.

Seful executivului comunitar a adaugat ca in special tarile din fostul bloc comunist vor avea nevoie de o anumita perioada pentru a se adapta la regulile statului de drept care sunt parte integranta a statutului de membru al Uniunii Europene.

Anterior in cursul acestei luni, Comisia Europeana a lansat o noua procedura de infringement contra Poloniei in legatura cu reformele din justitie initiate in 2017, autoritatile de la Varsovia avand la dispozitie doua luni pentru a raspunde temerilor executivului UE.

In 2018, Parlamentul European a solicitat activarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona in cazul Ungariei, unde premierul Viktor Orban vizeaza transformarea tarii sale intr-o ''democratie iliberala''. Totusi, procedura a avansat foarte lent pana in prezent.

O procedura juridica a UE a facut de asemenea obiectul mai multor dezbateri consacrate situatiei din Romania. Bruxellesul a emis un avertisment catre aceasta tara, precizand ca ar putea adopta masuri punitive daca nu se va da curs recomandarilor Comisiei Europene, in special in privinta combaterii coruptiei.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Exporturile de ceasuri elveţiene s-au prăbuşit în aprilie din cauza COVID-19
Setari Cookie-uri