Donald Trump recomanda Londrei un Brexit fara acord

Presedintele american Donald Trump a recomandat Marii Britanii sa paraseasca Uniunea Europeana fara acord daca nu obtine satisfactie la cererile sale si sa nu plateasca factura pentru separare, intr-un interviu in Sunday Times, citat de AFP.

"Daca nu obtineti acordul pe care il vreti, in locul vostru eu as parasi masa negocierilor", a spus Trump, asteptat intr-o vizita de trei zile in Regatul Unit, incepand de luni si care si-a inmultit in ultimele zile declaratiile privind afacerile interne ale Regatului Unit, conform Agerpres.ro.

"Daca eram in locul lor, eu nu as fi platit 50 miliarde de dolari", a adaugat el, referindu-se la reglementarea angajamentelor asumate de Marea Britanie in cadrul bugetului plurianual european in curs (2014-2020), care acopera si perioada de tranzitie prevazuta de acordul de separare incheiat in noiembrie intre Londra si Bruxelles.

Guvernul britanic a propus o suma cuprinsa intre 40 si 45 de miliarde de euro, cifre neconfirmate din partea UE.

Pe de alta parte, presedintele american a estimat ca Londra a comis o "eroare" neimplicandu-l pe Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, castigator al alegerilor europene in Regatul Unit, in negocierile cu Bruxellesul.

Citeste si:
Facebook îi șterge postările false ale lui Trump despre COVID-19
Facebook îi șterge postările...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

"Imi place mult Nigel. Are mult de oferit", a spus el.

Estimand ca Londra trebuie sa paraseasca UE in acest an - "trebuie ca ei sa o faca" - el a promis incheierea rapida a unui acord de liber-schimb intre SUA si Regatul Unit de indata ce aceasta s-ar face. "Avem potentialul de a fi un partener comercial incredibil pentru Marea Britanie. Se face putin in raport cu ceea ce s-ar putea face cu Regatul Unit... Cred ca mult mai mult decat cu Uniunea Europeana", a afirmat Donald Trump.

Guvernul conservator al Theresei May a trebuit sa amane data Brexitului, prevazuta initial pentru 29 martie, la 31 octombrie cel mai tarziu, pentru ca nu reusit sa-i convinga pe deputatii britanici sa-i voteze acordul de separare.

In urma esecului sau de a pune in aplicare Brexitul, la trei ani de la referendumul care l-a decis, premierul britanic a anuntat saptamana trecuta ca va demisiona din functie la 7 iunie.

Citeste si:
Regatul Unit va face milioane de teste COVID-19 cu rezultate în 90...
Regatul Unit va face milioane...

Intr-un interviu acordat tabloidului The Sun sambata, Trump si-a exprimat sprijinul pentru fostul ministru de externe Boris Johnson pentru a-i succede in functie Theresei May. "Boris ar face o treaba foarte buna!", a spus el, "cred ca ar fi excelent".

Pana in prezent in competitia pentru succesiunea Theresei May s-au inscris 13 candidati.

Sursa foto: shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri