Curtea Constitutionala din Republica Moldova a decis ca actualul Parlament nu mai are dreptul sa desfasoare activitate legislativa

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis sambata, in urma unei sesizari depuse de deputatii Partidului Democrat ( PDM) Sergiu Sarbu si Vladimir Cebotari, ca actualul Parlament nu mai are dreptul sa desfasoare activitate legislativa, intrucat mandatul sau se considera expirat, a relatat Radio Chisinau, scrie Agerpres.

'In cazul aparitiei circumstantelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ si/sau a imposibilitatii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este in drept sa desfasoare activitate legislativa si sa-si indeplineasca atributiile prevazute de art. 66 din Constitutie, precum si sa constituie organe de conducere ale Parlamentului', se arata in hotarare.

Curtea noteaza ca 'Presedintele tarii este obligat, neintarziat, sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru constatarea circumstantelor de dizolvare, cu emiterea ulterioara a decretului de dizolvare a Parlamentului si stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate'.

De asemenea, hotararea precizeaza ca orice act pe care ar urma sa-l adopte actualul Parlament reprezinta o incalcare a prevederilor constitutionale. 'Orice actiune si/sau act legislativ care are drept scop desfasurarea activitatii Parlamentului dupa aparitia circumstantelor de dizolvare obligatorie, constituie o incalcare grava a prevederilor constitutionale si sunt nule ab initio'.

Radio Chisinau aminteste ca deputatii Partidul Socialistilor (PSRM) si ai Blocului ACUM au convocat pentru sambata, ora 12.30, o sedinta a Parlamentului in care intentioneaza sa aleaga conducerea legislativului si sa numeasca guvernul.

Citeste si:
Cum a început școala în Republica Moldova. Câți elevi s-au infectat...
Republica Moldova: Peste 180...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Postul de radio a mai transmis ca PDM a cerut sambata demisia presedintelui Igor Dodon, pentru ca acesta 'tradeaza tara', si a cerut ca in toamna sa aiba loc alegeri parlamentare anticipate si scrutin prezidential. Intr-un briefing de presa, vicepresedintele PDM, Andrian Candu, a mai declarat ca toate actiunile parlamentului vor fi ilegale si pot fi considerate uzurpare a puterii de stat, anuntand ca vor fi organizate proteste.

PDM a purtat pana vineri negocieri cu PSRM pentru a forma o majoritate parlamentara, insa democratii ar fi refuzat din cauza conditiilor impuse de socialisti, care ar fi cerut inclusiv federalizarea Republicii Moldova, a mai indicat Andrian Candu.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri