Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a constatat duminica, potrivit unei noi hotarari emise in regim de urgenta, ca exista circumstante ce justifica interimatul functiei de presedinte al tarii, interimatul urmand sa fie asigurat de catre premierul in exercitiu Pavel Filip. Acesta a si semnat, in calitate de presedinte interimar, decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie, informeaza Radio Chisinau, potrivit Agerpres.

Curtea Constitutionala a adoptat de asemenea un aviz prin care constata ca exista circumstante de dizolvare a Parlamentului, din cauza imposibilitatii de formare a unui nou guvern.

In urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, in noul parlament de la Chisinau au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul 'SOR' (7 mandate) si trei deputati independenti. Negocierile dintre aceste partide nu au permis pana in prezent formarea unei majoritati.

Sambata, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a invalidat decretele presedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, si numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja juramantul in fata Parlamentului.

Anterior, Curtea a decis ca Parlamentul nu isi mai poate exercita atributiile constitutionale, inclusiv cele de control asupra executivului, intrucat mandatul sau a expirat. Conform instantei, toate actele adoptate de legislativ in sedinta de sambata sunt neconstitutionale.

Criza din Republica Moldova:...
Citeste si: Criza din Republica Moldova: decizia lui Vladimir Plahotniuc

Sedinta parlamentului fusese convocata de Partidul Socialist (PSRM) al presedintelui Igor Dodon si de blocul pro-european ACUM, alcatuit din PAS si din Platforma Demnitate si Adeva


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Haos in Rep. Moldova: presedintele Igor Dodon a fost suspendat