Italianul David Sassoli este noul presedinte al Parlamentului European

Europarlamentarul socialist David Sassoli a fost ales presedinte al Parlamentului European (PE) pentru urmatorii doi ani si jumatate.

In varsta de 63 de ani, Sassoli a obtinut o majoritate simpla in a doua runda de vot desfasurata in prima sesiune plenara a Parlamentului European. Au mai candidat pentru acest post eurodeputata ecologista germana Ska Keller, deputata spaniola Sira Rego, din grupul de extrema stanga GUE/NGL, si conservatorul ceh Jan Zahradil.

Fost jurnalist din Florenta, Sassoli a fost europarlamentar si in ultimele doua legislaturi.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marti, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizarilor pentru posturile-cheie in institutiile UE, ca acestia doresc ca functia de presedinte al PE sa fie impartita intre socialisti si populari, cate doi ani si jumatate pentru fiecare.

Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, doua femei si doi barbati vor prelua principalele posturi de conducere in institutiile UE, daca aceste nominalizari vor fi validate si de PE. Astfel, presedintia Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apararii, Ursula von der Leyen, membra a partidului Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si reprezentata a Partidului Popular European (PPE), conducerea Bancii Centrale Europene va fi preluata de frantuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala sefa a Fondului Monetar International, in timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomatia europeana, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi presedintele Consiliului European.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri