Parlamentul European voteaza, marti, propunerea Consiliului pentru presedintia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Pentru a reusi sa preia stafeta de la Jean Claude Juncker, candidata din Germania trebuie sa obtina o majoritate absoluta, adica cel putin 374 de voturi.

UPDATE 11:36 Ursula von der Leyen a promis marti, in Parlamentul European, stabilirea unor obiective mai ambitioase in privinta actiunii climatice din partea Comisiei Europene, daca va fi votata presedinte al viitorului executiv comunitar, transmite DPA.

'Provocarea noastra cea mai urgenta este sa pastram planeta sanatoasa', a declarat Ursula von der Leyen in fata eurodeputatilor, inaintea votului pe care acestia il vor da in cursul serii. Ea a afirmat ca, in primele 100 de zile de mandat ca presedinte al executivului comunitar, va propune o legislatie prin care Europa sa devina 'primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050', scrie Agerpres.

'Vrem multilateralism. Vrem comert corect. Aparam ordinea bazata de reguli. Pentru ca stim ca este mai bine pentru noi toti', a aratat ea in discursul din Parlamentul European.

Totodata, Ursula von der Leyen s-a angajat ca viitoarea Comisie va fi formata dintr-un numar egal de femei si de barbati. De la constituirea executivului european in 1958, doar 35 din cei 183 de comisari au fost femei, a amintit von der Leyen. 'Reprezentam jumatate din populatia noastra. Vrem partea noastra corecta', a insistat ea.

Ursula von der Leyen: Inacceptabil faptul ca gigantii din domeniul tehnologic platesc taxe scazute

Cu acelasi prilej, von der Leyen s-a angajat sa ia masuri impotriva violentei asupra femeilor, pe care nu o considera 'o problema a femeilor', candidata la presedintia Comisiei promitand sa o includa in lista infractiunilor specificate in Tratatul UE.

'Daca inchidem decalajele dintre noi, vom deveni mai puternici ca uniune', a subliniat ea.

In acelasi discurs, Ursula von der Leyen a considerat inacceptabil faptul ca gigantii din domeniul tehnologic platesc taxe foarte scazute 'pentru ca profita de sistem'.

'Cand giganti tehnologici fac profituri uriase in Europa, este un lucru bun', pentru ca Uniunea Europeana este o piata deschisa, a spus ea.

'Dar daca ei fac aceste profituri beneficiind de pe urma sistemului nostru de educatie, a lucratorilor nostri calificati, a infrastructurii noastre si a serviciilor noastre sociale (...) nu este acceptabil faptul ca ei nu platesc aproape deloc taxe', a punctat von der Leyen.

Candidata din Germania, in prezent ministru al apararii si apropiata a cancelarului Anegla Merkel, va avea ceva emotii la votul din forul de la Strasbourg. Indiferent de rezultatul de la finalul zilei, von der Leyen a anuntat ca va demisiona de la ministerul pe care il conduse.

Votul este programat sa inceapa la ora locala 18:00 (19:00 - ora Romaniei), rezultatele fiind asteptate in jurul orei 19:30 (20:30 - ora Romaniei).

Ursula von der Leyen a transmis pe twitter un mesaj in care mizeaza pe ideea potrivit careia alegerea sa in fruntea executivului european este una simbolica avand in vedere faptul ca ar fi prima femeie care ar ocupa aceasta functie. In acest sens, ea a evocat-o pe Simone Veil prima femeie care a detinut functia de presedinte al Parlamentului European in perioada 1979-1982, scrie Hotnews.

Votul Parlamentului European are loc in contextul in care numerosi eurodeputati au fost nemultumiti de faptul ca propunerea sa pentru sefia executivului din data de 2 iulie a fost rezultatul unor negocieri de culise intre liderii statelor membre care au decis astfel, la presiunea presedintelui francez Emmanuel Macron, sa nu mai tina cont de sistemul spitzenkandidat (capul de lista al partidul care castiga alegerile europene este desemnat presedinte al Comsiei europene, sistem care a fost folosit o singura data in cazul lui Jean Claude Juncker).

Partidul Popular European (PPE), formatiunea de dreapta din care ea face parte si care constituie principala forta din PE, cu 182 de alesi, a promis ca o va vota. Insa socialistii din cadrul grupului S&D (154 de alesi) si liberal-centristii din cadrul grupului Renew Europe (108 alesi), de care apartin macronistii francezi, nu s-au angajat pentru moment la nimic.

Ce a promis Ursula von der Leyen

Intr-o scrisoare adresata luni grupului socialistilor europeni, Ursula von der Leyen a transmis ca sustine introducerea unui mecanism suplimentar privind statul de drept pentru statele membre, dupa modelul Mecanismului de Verificare si Cooperare care functioneaza in prezent pentru Romania si Bulgaria.

Mecanismul ar urma sa includa rapoarte anuale. Propunerea de extindere a MCV pentru toate statele europene a fost avansata de reprezentantii grupului Renew Europe care au introdus aceasta cerinta printre conditiile pentru sustinerea candidatului la votul din Parlamentul European care va avea loc marti.

Citeste si:

    Ursula von der Leyen mai sustine dreptul de initiativa legislativa pentru Parlamentul European, iar deciziile privind politica externa a UE ar urma sa fie luate prin majoritate si nu unanimitate.

    Ea a mai precizat ca este dispusa sa acorde o noua amanare a Brexit-ului, in conditiile in care liderii europeni au decis in iunie sa extinda termenul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana pentru sfarsitul lunii octombrie.

    Sursa foto: Agerpres Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Internațional »


    Setari Cookie-uri