17 Ianuarie 2007

Inflatia in Ungaria a crescut cu 6,5% in decembrie, fata de perioada similara din 2005

Inflatia in Ungaria a crescut, in luna decembrie a anului trecut, cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cifra fiind asemenatoare celei estimate in cursul zilei de luni de un grup de 16 analisti pentru portofolio.hu., informeaza NewsIn. "Preturile la mancare nu au variat foarte mult, indicele anual scazand pana la 12,3% in decembrie, fata de valoarea de 12,6% inregistrata in luna noiembrie. insa, inflatia in sectorul hainelor si al produselor de folosinta indelungata creste in continuare", a declarat un analist al grupului Goldman Sachs din Londra, István Zsoldos.

"Credem in continuare ca cel mai ridicat nivel al inflatiei nu a fost inca atins. Datele pentru luna ianuarie, care vor fi publicate luna viitoare, ar putea afisa o majorare cu 8% a inflatiei fata de aceeasi perioada a anului trecut, si estimam ca pana in luna martie cresterea va fi de aproximativ 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul majorarii controlate a preturilor", a continuat acesta.

Comparativ, inflatia Bulgariei a fost estimata, in medie pentru 2006, cu putin sub 6,9% si este prevazuta sa scada pana la 4,4% in acest an, pastrandu-se, insa, cu mult peste maximumul impus pentru adoptarea euro, care este calculat ca o medie a celor mai scazute trei rate ale inflatiei din UE plus 1,5%. Romania a inregistrat in 2006 o inflatie de 4,8%, conform spuselor lui Varujan Vosganian.



Citeste si