Romanul Cornel Feruta a fost numit director general interimar al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) pana cand statele membre se vor pune de acord asupra succesorului lui Yukiya Amano, decedat recent, informeaza joi institutia, citata de Agerpres.

AIEA a anuntat luni ca japonezul Yukiya Amano a incetat din viata, lasand agentia ONU fara conducere intr-un moment de amplificare a tensiunilor intre Iran si Occident dupa decizia Washingtonului de anul trecut de a se retrage din acordul nuclear din 2015 care a limitat programul nuclear al Teheranului in schimbul unei relaxari a sanctiunilor.

In scopul de "a asigura o functionare ordonata si fara obstacole" a agentiei ONU, Cornel Feruta, un colaborator apropiat al lui Yukiya Amano, a primit functia de director general interimar al AIEA, in urma unui consiliu al guvernatorilor extraordinar.

"Consiliul Guvernatorilor a decis sa-l desemneze pe dl Cornel Feruta director general interimar, pana cand un director general isi va asuma functia", a precizat AIEA.

Feruta a fost pana acum coordonator sef al biroului directorului general in cadrul AIEA, practic un sef al personalului pentru Yukiya Amano in cadrul organizatiei cu sediul la Viena, noteaza Reuters. Potrivit Xinhua, el se ocupa cu coordonarea activitatilor interne si externe ale AIEA.

El a reprezentat anterior Romania in Consiliul Guvernatorilor AIEA si a detinut functii de conducere in Ministerul de Externe de la Bucuresti.

Cornel Feruta nu a dorit sa raspunda intrebarilor presei dupa ce a fost numit director general interimar de Consiliul Guvernatorilor AIEA, scrie dpa.

Calendarul procesului de selectie al succesorului lui Amano va fi stabilit la o alta reuniune a Consiliului Guvernatorilor in viitorul apropiat, potrivit unor diplomati citati de agentia germana de stiri.

Xinhua noteaza ca Feruta este un sustinator ferm al acordului nuclear cu Iranul, asa-numitul Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), incheiat in 2015 de Iran, pe de o parte, si marile puteri, pe de alta parte, China, Franta, Germania, Rusia, Marea Britanie si SUA in 2015, dar din care Washingtonul s-a retras unilateral anil trecut.

France Presse si Reuters scriu ca diplomatul roman este si unul dintre favoritii pentru a prelua fraiele agentiei la sfarsitul perioadei de tranzitie. Ambasadorul argentinian la AIEA, Rafael Grossi, este si el un posibil candidat.

Consiliul Guvernatorilor al AIEA, format din 35 de state membre, a inceput joi sa examineze un proiect de calendar pentru numirea succesorului lui Amano, potrivit France Presse.

Procedura de desemnare a directorului general, care dureaza circa un an in circumstante obisnuite, ar putea fi accelerata pentru a permite preluarea functiei de catre noul titular in ianuarie 2020, a declarat pentru AFP o sursa apropiata de agentie. Directorul AIEA este ales de Consiliul Guvernatorilor (35 de membri) cu o majoritate de doua treimi, pentru un mandat de patru ani, si trebuie validat de Conferinta generala in care sunt reprezentate toate statele membre.

AIEA, care reuneste 171 de state, joaca un rol central in lupta impotriva proliferarii nucleare, verificand ca statele semnatare ale Tratatului de neproliferare sa isi respecte angajamentele in domeniu.

Foto: Europapress.es

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri