Economia britanica s-a contractat in trimestrul doi din acest an cu 0,2%, comparativ cu precedentele trei luni - cea mai slaba performanta incepand din 2012 - a anuntat vineri Oficiul National de Statistica (ONS), in timp ce analistii se asteptau la o stagnare.

Declinul surprinzator vine dupa un avans de 0,5% al PIB-ului Regatului Unit in primul trimestru din acest an, stimulat de majorarea stocurilor in perspectiva iesirii tarii din UE, screi Agerpres. Lira sterlina s-a depreciat dupa publicarea datelor ONS, investitorii fiind ingrijorati ca economia britanica s-ar putea confrunta cu o recesiune, deoarece incertitudinile privind Brexitul duc la reducerea cheltuielilor si a investitiilor.

Sectorul constructiilor si productia industriala au contribuit la declinul inregistrat in trimestrul doi din acest an cu 0,2%, in timp ce serviciile au stagnat, a explicat Rob Kent-Smith, directorul in cadrul ONS. Serviciile, care reprezinta aproape 80% din PIB-ul Marii Britanii, au urcat cu doar 0,5% in trimestrul doi din 2019, in timp ce investitiile au inregistrat un declin de 0,5%.

In ritm anual, economia britanica crescut cu 1,2% in trimestrul doi din acest an, dupa un avans de 1,8% in primele trei luni din 2019. Este cel mai lent ritm de crestere de la inceputul lui 2018.

In iunie, PIB-ului Regatului Unit a inregistrat o expansiune anuala de 1%, cel mai slab ritm din august 2013.

De la referendumul din iunie 2016 privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, economia incetineste, anul trecut inregistrand un avans de doar 1,4%, de la ritmuri anuale de crestere de peste 2% inainte de 2016.

La sedinta de politica monetara din 1 august, Banca Angliei (BoE) a mentinut dobanda de politica monetara la 0,75%, pe fondul sporirii incertitudinilor privind Brexitul in randul mediului de afaceri, dar nu a indicat daca ia in considerare reducerea costului creditului, ca alte banci centrale.

Decizia era asteptata de pietele financiare, dupa ce in august 2018 Banca Angliei a majorat rata dobanzii de la 0,50% la 0,75% - cel mai ridicat nivel din martie 2009 si a dat asigurari ca orice cresteri in urmatorii trei ani vor fi limitate si graduale, pe fondul temerilor provocate de Brexit.

Previziunile Bancii Angliei, bazate pe un scenariu in care Marea Britanie evita socul Brexit, indica o crestere de 1,3% in 2019 si 2020, fata de un avans de 1,5 si, respectiv, 1,6% previzionat in mai.

De asemenea, BoE a avertizat ca un Brexit fara acord va afecta economia si va duce la o deprecierea suplimentara a lirei sterline. In urmatoarele luni, banca centrala se asteapta la o crestere economica modesta, pe fondul incetinirii economiei mondiale si al escaladarii tensiunilor comerciale dintre SUA si China.

Data initiala a Brexitului era 29 martie, dar aceasta a fost amanata de doua ori, la solicitarea fostului premier Theresa May, care voia sa evite un Brexit fara acord. Insa Theresa May nu a reusit sa obtina votul Parlamentului britanic pentru acordul de iesire incheiat in noiembrie 2018 cu Bruxellesul, dupa 17 luni de negociere.

Boris Johnson i-a succedat in functie pe 24 iulie. El vrea sa renegocieze acordul de retragere, ceea ce UE exclude. Daca esueaza in tentativa sa de renegociere, Johnson a promis sa scoata tara din UE si fara acord.

Temerile privind un "no deal" au facut ca lira sa se deprecieze semnificativ in ultimele saptamani, moneda britanica ajungand la cel mai scazut nivel fata de euro si dolar din 2017.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri