Premierul care a fost obligat de Justitie sa isi ceara scuze pentru ca a spus ca protestatarii sunt platiti

Premierul ceh Andrej Babis a fost condamnat sa-si ceara scuze in scris pentru ca a afirmat ca aceia care au protestat anul trecut impotriva lui au fost fost platiti sa faca acest lucru, informeaza vineri agentia EFE.

Una dintre protestatarele care au participat la manifestatiile impotriva numirii lui Babis in iulie 2018, Jana Filipova, l-a actionat in judecata pe acesta, invocand faptul ca acuzatiile lansate de premier au fost denigratoare si i-au incalcat drepturile. ''Sunt multumita ca judecatoarea a spus ca premierul nu poate minti in spatiul public. Din pacate, am ajuns intr-o situatie in care cei mai inalti reprezentanti ai statului nu mai sunt o autoritate morala'', a afirmat ea in fata presei, conform Agerpres.ro.

Intr-o declaratie data in iulie 2018, Babis a spus ca aceia care protesteaza impotriva numirii sale la conducerea guvernului au o anumita motivatie oculta, iar in luna urmatoare el a afirmat ca manifestantii sunt platiti. Acuzatii pe care le-a reluat anul acesta intr-un interviu acordat in luna august, cand a spus ca aceia care protesteaza impotriva lui sunt ''opozanti politici contractati''.

Dupa aflarea verdictului justitiei, Andrej Babis a declarat ca va inainta recurs, estimand ca doar si-a exprimat o opinie asupra unei teme care este dezbatuta public.

Manifestatiile impotriva sa au continuat si dupa investirea in functie, Babis fiind investigat pentru conflict de interese si o presupusa frauda cu fonduri europene in valoare de 2 milioane de euro de care ar fi beneficiat companiile sale.

Citeste si:
Un fost premier cere amânarea alegerilor: Rezolvați criza sanitară
Un fost premier cere amânarea...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Premierului i se reproseaza si posibile imixtiuni in justitie, intrucat si-a plasat persoane apropiate in posturi de responsabilitate din care ar putea influenta procesul sau legat de frauda cu fonduri europene, printre aceste persoane fiind si ministrul justitiei, Maria Benesova.

Dar ancheta in acest dosar a fost oprita saptamana aceasta in urma unei decizii a procurorului de caz, care a recomandat ca Babis sa fie exonerat de acuzatii, instanta urmand sa se pronunte asupra solicitarii.

Sursa foto: Henryk Sadura / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri